Vanochtend verscheen een uiterst interessant interview met Ahmed Marcouch in de Telegraaf. Toen bekend werd dat Marcouch burgemeester zou worden van Arnhem kwam er veel kritiek naar boven drijven. Toch doet Marcouch het helemaal niet verkeerd. In het interview met de Telegraaf krijgen we een interessant kijkje in zijn visie omtrent georganiseerde misdaad en 'hangjongeren'.
Marcouch is van mening dat alleen harde repressie niet gaat werken. Ouders die hun kinderen regelmatig naar Spanje of Marokko zien gaan en op onverklaarbare wijze met veel geld zien rondlopen moeten dit gaan aangeven bij de politie. Wegkijken heeft geen zin meer.
Jongeren van twintig spelen al een rol bij liquidaties”, zegt Marcouch. „Sommigen reizen binnen korte tijd meermalen op en neer naar het buitenland of dragen dure kleding, terwijl ze helemaal geen werk hebben. Ouders moeten dat melden bij de politie. Dat hoort bij het opvoeden. Het gaat hier niet om baldadigheid.”
„Hele families profiteren soms mee. Cadeautjes, mooie reizen naar het buitenland. Tot ergernis van wijkgenoten die wel deugen."
Een terecht punt dat Marcouch aankaart, alleen repressie werkt helaas niet. Er zal een cultuuromslag moeten komen en dat moet beginnen bij de roots. De opvoeding, daar gaat het eigenlijk al direct mis.
In vrijwel alle grote steden speelt de problematiek. „Vooral in wijken met veel etnische groepen stappen mensen niet naar de politie of hebben geen leven als ze dat wel doen. Maar wie wel de stap maakt, dient met open armen te worden ontvangen. En dat is niet altijd zo. Ze krijgen geen toegang tot degene bij wie ze de informatie moeten droppen”, zegt Marcouch.
De groei van de Mocro-maffia is zorgwekkend, iets waar Marcouch zich serieus zorgen overmaakt. Mede door de opvoeding en de wijken waar deze jongeren vandaan komen voelen zij zich onschendbaar. Ze weten immers dat buurtgenoten en hun ouders niet gaan 'klikken'.
Marcouch pleit voor een nog strengere handhaving en is van mening dat verschillende diensten zoals het OM, de politie, belastingdienst en bestuur veel intensiever moeten samenwerken om deze problematiek aan te pakken en voor te blijven.
En dat betekent meer crimineel geld afpakken, flink handhaven en ook meer aandacht voor het opsporen van drugs. De verdwenen narcotica-afdelingen bij de politie-eenheden zouden opnieuw moeten worden opgetuigd. Opsporing in Nederland verdient kwantitatief en kwalitatief meer waardering.