Even tijd voor een 'no shit Sherlock' momentje. De NOS komt met een artikel waarin uitgebreid gepraat wordt over het delen van humoristische 'racistische' memes. De voorzitter van de radicaal-rechtse Schild & Vrienden, Dries van Langenhove, werd hard aangepakt vanwege het 'racistische' karakter van de groep. Achter de schermen zou de groepering namelijk en masse racistische memes met elkaar delen.
Nu komt onze publieke omroep, samen met de Belgische minister Sven Gatz, met een schokkende ontdekking: iedereen deelt die memes. Goh, natuurlijk. Harde grappen zijn vaak ook de leukste grappen. Als je kijkt naar cabaretiers zijn de leukste grappen vaak de grappen die net langs het randje van het acceptabele gaan. Daar leeft cabaret van. Datzelfde geldt voor 'racistische' memes. Of het nu memes over mocro's zijn, tatta's, of Afrikanen, of moslims. Het maakt allemaal niet uit, overal is wel een harde meme van.
Niemand is 'onschuldig' in dat opzicht. Iedereen maakt elkaar belachelijk of delen memes met stereotypes. In het artikel wordt gesproken over de grens tussen wat grappig is en wat 'echt niet meer kan'. Ik denk dat men het lekker moet laten gaan. Je kan het toch niet tegenhouden en als je er wetgeving over maakt, of het juridisch gaat verbieden, dan kom je pas echt in een zure en nare samenleving terecht.
Gatz is zeker niet de enige die de memes krijgt. Wie in Vlaanderen even rond vraagt, merkt al snel dat veel mensen de racistische memes doorsturen. Anderen erop aanspreken is moeilijk. Gatz: "Als het echt te gortig is, dan laat ik dat wel weten. Maar sociale correcties zijn vaak moeilijk. Dat is zo in een café als iemand een bepaalde grens overgaat, maar ook als iemand jou een meme toestuurt."
Ook een uur rondvragen onder studenten op de Universiteit van Antwerpen leidt tot veel herkenning. Vooral jongens lijken ze door te sturen, meer dan meisjes. "Marokkaanse memes zie ik minder, maar de Joodse of nazistische mopjes zie ik veel langskomen," zegt een student op de binnenplaats van één van de universiteitsgebouwen. "Mijn vrienden sturen dat ook af en toe door en ik kan daar wel om lachen," zegt een ander. Een eerstejaarsstudent: "Ik zie er echt genoeg. Racistische ook zeker."
Het is een analyse die de liberale minister Gatz deelt. "Niets dat op het internet circuleert is zomaar onschuldig. Er zijn duidelijk groepen die de liberale samenleving willen destabiliseren. Of dat nou IS is, extreem-linkse mensen, of extreem-rechts dat duidelijk terug van weggeweest is. Ja, zij hebben duidelijk een agenda."
Niet is onschuldig, alles is ergens wel verdacht! Intentie maakt niet meer uit, alleen datgene wat de rest ervan maakt. Ik vind het een beetje eng worden. Zeg er gerust wat van als je iets te ver vindt gaan, maar op het moment dat er een soort officiële of inofficiële deugpolitie of deugcultuur ontstaat in privésferen, dan maak je meer kapot dan dat je lief is.