Verval van onze rechtstaat? Bedoelen ze dat de wet niet consistent wordt toegepast? Dat er niet genoeg gedaan wordt om de criminaliteit aan te pakken? Neen, de rechtstaat wordt uitgehold door ICT-problemen en structureel financieel tekort. Eerder deze dag heb ik een artikel gepubliceerd over het structurele tekort bij de politie. Dat gaat al jaren zo, maar in de rechtspraak is precies hetzelfde probleem. Wat zijn de kerntaken van onze overheid? Defensie, veiligheid, infrastructuur en de rechtspraak. Laat het nu net zo zijn dat drie van de vier aspecten al jaren een tekort hebben aan mensen en financiële middelen. Rechtbanken worden gesloten, rechtsbijstand wordt gekort en ga zo maar door. Uiteindelijk kom je op een kritisch punt en dan kan de overheid niet meer bieden wat het zou moeten bieden. Naar mijn idee is dat kritische punt al jaren geleden bereikt, maar nu is het voor
rechters en officieren
genoeg.
"De rechters en officieren van Justitie in Nederland maken zich grote zorgen. Het wordt steeds moeilijker om ons werk te doen op het niveau waar de samenleving recht op heeft, mede als gevolg van het financiële zware weer", stellen de rechters en officieren van Justitie.
"De rechtspraak staat al lange tijd onder druk. Daarbij speelt een veelheid aan issues die bovendien een onderlinge complexe samenhang hebben", staat in de brief. "Door het nijpende tekort aan rechters en officieren van Justitie en hun ondersteuning, hun structurele overbelasting en de gebrekkige ICT-voorzieningen, komt de kwaliteit van onze rechtspraak steeds meer in het gedrang."
"Ook is de rechtspraak als organisatie in financieel zwaar weer gekomen. De uitblijvende -en te vroeg ingeboekte -baten van het digitaliseringsproject KEI leveren een fikse strop op. "
"Voor Nederland is de scheiding der machten een groot goed. De rechtspraak, kwetsbaar door het gebrek aan eigen financiën of wetgevende middelen, moet te allen tijde op de andere machten kunnen blijven rekenen."
Het is een balans, de drie machten. Het een kan niet zonder het ander. De wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechtsprekende macht moeten inderdaad op elkaar kunnen rekenen, anders staat de machine stil. Als het ene wiel niet werkt, dan werkt het andere wiel ook niet. Het is dan ook noodzakelijk dat de regering eindelijk structurele oplossingen gaat bieden. De kerntaken van de overheid worden al jaren verwaarloosd. Laten we het tij keren, nu het nog kan.