'Aanhang PVV neemt Wilders niet serieus'

Geen categorie10 aug 2012, 10:14

De media roepen al sinds jaar en dag dat de meeste proefballonnetjes van Wilders 'voor de bühne zijn'. Zijn plannen kunnen zelden tot nooit geïmplenteerd worden; hij roept maar wat.

Hij wil, zeggen deze critici, de maatschappij niet wérkelijk veranderen. Als hij wel het één en ander voor elkaar wilde krijgen zou hij namelijk wel wat water bij de wijn doen en met 'realistischer plannen' op de proppen komen.

Men probeert dit keer op keer uit te leggen aan zijn aanhang: 'Het is niet serieus. Dit kan niet. Wees nou verstandig, stem op een andere, een realistischer, partij.'

Leuk geprobeerd natuurlijk, ware het niet dat de PVV-achterban prima doorheeft dat zijn plannen onrealistisch zijn. Sterker nog, men wil niet eens dat ze geïmplenteerd worden:

De meeste PVV-stemmers vinden de plannen van de PVV veel te ver gaan. Ze zien ze zelfs niet eens als serieuze voorstellen, maar als signaal dat er problemen zijn rondom bijvoorbeeld de multiculturele samenleving.

Dat is de voornaamste conclusie van een boek van publicist Chris Aalberts, dat binnenkort (volgende week, om precies te zijn) verschijnt.

Voor zijn boek sprak Aalberts met tientallen PVV'ers over hun motieven. Nu.nl legt uit:

Een harde kern kan zich helemaal vinden in de ferme islamkritiek van Wilders, maar de meerderheid bleek niets te moeten hebben van bijvoorbeeld Wilders' pleidooi voor invoering van een 'kopvoddentaks'. Enkelen noemden het zelfs een schrikbeeld als de plannen van de PVV zouden worden uitgevoerd.

Ze weten echter dat zo'n 'kopvoddentaks' er nooit zal komen. Daarom hebben ze er geen enkele moeite mee om op de PVV te stemmen:

De meeste PVV'ers zijn niet op zoek naar een partij die bepaald beleid dichterbij brengt, maar naar een partij die duidelijke signalen afgeeft, concludeert Aalberts. "Andere partijen laten dit soort signalen simpelweg niet horen. PVV-aanhangers steunen Wilders mede omdat ze begrijpen wat hij zegt. Dat is bij veel andere politici verre van gegarandeerd."

Kortom: men steunt Wilders, niet omdat men het in alles met hem eens is, maar omdat men hem vertrouwt én omdat hij bepaalde maatschappelijke misstanden aan de kaak durft te stellen. Daarnaast vindt de achterban het mooi dat hij 'de élite' aanpakt: de aanvallen op de 'gevestigde kliek in Den Haag' zijn een soort van entertainment voor deze kiezers, aldus Joost Eerdmans in een voorwoord bij het boek.

Ik twijfel er niet aan dat de conclusies van Eerdmans en Aalberts kloppen. Ja, er is een harde kern PVV'ers die ieder voorstel van harte steunt. De meerderheid vindt het echter veel belangrijker dat hij bepaalde problemen (met name op het gebied van immigratie en integratie, maar ook wat betreft Europa) bespreekbaar durft te maken. Dát, vinden zij, is zijn toegevoegde waarde.

Een objectief waarnemer kan het daar alleen maar mee eens zijn. Wilders breekt heilige huisjes af. Aangezien Nederland jarenlang gebukt ging onder het juk van de politieke correctheid kunnen we dat alleen maar toejuichen.

Foto: Photobucket.com / Zatoedeloezie.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten