De relatie tussen evangelische organisaties en Israël heeft in de loop der jaren vele hoogtepunten gekend. De evangelisten, die vooral uit Noord-Amerika komen, hebben consequent de belangen van Israël op het internationale podium bevorderd, zowel in politieke kringen als onder hun eigen achterban. Maar recente ontwikkelingen suggereren dat er donkere wolken zijn verschenen aan de horizon van deze voorheen sterke bond. Volgens een recent
artikel in Haaretz dreigt een nieuw visumbeleid de werking van verschillende evangelische organisaties in Israël te beëindigen. Deze beleidswijziging, ingevoerd door een zwaar zionistisch-rechts kabinet in Israël, lijkt in tegenspraak te zijn met de langdurige, wederzijds voordelige relatie tussen het land en deze organisaties.
Veel evangelische organisaties hebben hun steun aan Israël geuit vanuit een theologisch perspectief, waarbij ze geloven dat de terugkeer van de Joden naar het Heilige Land een voorbode is van de wederkomst van Christus. Maar deze steun was niet alleen spiritueel. Het vertaalde zich ook naar politieke en financiële steun, vooral in de VS, waar evangelische christenen een aanzienlijke politieke kracht vormen.
De vraag die nu opkomt is: waarom zou een regering die steun zo drastisch afwijzen, vooral van organisaties die de staat Israël jarenlang onvoorwaardelijk hebben gesteund? Sommige analisten geloven dat de huidige Israëlische overheid de nadruk wil leggen op een exclusief joods-zionistische identiteit, zonder invloed van externe religieuze groepen. Anderen speculeren dat er zorgen zijn over de missionaire activiteiten van sommige van deze organisaties.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS willen we altijd kritisch zijn. Want wij wantrouwen álle overheden. Maar om dat goed te kunnen doen hebben we JOUW steun nodig. Steun ons daarom via BackMe! Doneer en help DDS dit kritische geluid te vertegenwoordigen. Dit nieuwe beleid kan echter verstrekkende gevolgen hebben. Het heeft het potentieel om de relatie tussen Israël en een aanzienlijk deel van zijn internationale steunbasis te vervreemden. Op de lange termijn kan dit leiden tot een verminderde politieke en financiële steun voor Israël, vooral in de Verenigde Staten.
En ja, dat kan dan voor Israël serieuze problemen opleveren. Want de joodse natiestaat is vooral zo krachtig door die continue Amerikaanse steun. In Europa wankelt de steun al langer... of denkt Israël dat ze minder afhankelijk is van Amerika nu de laatste jaren de relatie met landen in het Midden-Oosten significant aan het verbeteren is?