Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy

Media05 feb , 9:00
Het demissionaire kabinet overweegt zich volledig terug te trekken van Facebook, en wie weet, binnenkort ook van X (het voormalige Twitter) schrijft de Telegraaf. De reden? Een zogenaamde onrust over de veiligheid van data die, volgens Haagse bronnen, niet gegarandeerd kan worden. Dit is het nieuwste hoofdstuk in de eindeloze saga van privacy paniekzaaierij die onze overheidsinstellingen lijkt te beheersen.
Staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering - ja, van D66, waar anders? - heeft aangegeven dat er "serieuze twijfels" zijn over hoe Facebook omgaat met privacygevoelige gegevens. Deze twijfels zijn blijkbaar zo groot dat er nu een ambtelijke notitie voorsorteert op een totale Facebook-ban voor de overheid. Meta, de beheerder van Facebook, lijkt in gesprekken geen toezeggingen te kunnen doen die de overheid tevreden stelt. Maar laten we eerlijk zijn, zou Meta ooit iets kunnen zeggen dat onze overheidsbureaucratie tevreden stelt?
Deze hele situatie ruikt naar overreactie en een diep gewortelde aversie tegen social media platforms die de overheid niet kan controleren. In 2017 constateerde de Autoriteit Persoonsgegevens al dat Facebook op twee vlakken in overtreding was van de AVG. Sindsdien lijkt elke stap van Meta onder een vergrootglas te liggen, met de Nederlandse overheid als een overijverige scheidsrechter klaar om de rode kaart te trekken.
Wat echter opvalt, is de selectieve bezorgdheid van de overheid. Ja, privacy is belangrijk, maar waar was deze bezorgdheid toen de overheid zelf betrokken was bij dataschandalen? Het lijkt erop dat de overheid een perfecte zondebok heeft gevonden in Meta om van de eigen tekortkomingen af te leiden.
Bovendien is de timing van deze dreigende ban opmerkelijk. In een tijd waarin social media een essentieel platform biedt voor politieke discussie en burgerschap, kiest de overheid ervoor zich terug te trekken. Is het omdat de traditionele media, waar de overheid wellicht meer invloed op heeft, hun greep op de publieke opinie verliezen? Of is het simpelweg een kwestie van niet willen deelnemen aan een speelveld waar de overheid de regels niet dicteert?
Het mogelijke verbod op Facebook, en misschien zelfs X, toont een overheid die liever kiest voor het pad van de minste weerstand. In plaats van te werken aan betere reguleringen en een constructieve dialoog met tech-bedrijven, lijkt het erop dat ze kiezen voor een totale terugtrekking. Een beslissing die meer vragen oproept dan antwoorden biedt.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dat walgelijke kartel en de walgelijke kartelspelletjes. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons het wanstaltige kartel en karteldieren als Omtzigt elke dag weer te bestrijden.
Waar dit allemaal toe leidt, is nog onduidelijk. Maar één ding is zeker: door social media platforms in de ban te doen, snijdt de overheid niet alleen zichzelf, maar ook de burger, af van een cruciaal communicatiemiddel. In de digitale wereld van vandaag is dat een stap terug die we ons simpelweg niet kunnen veroorloven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten