Het progressieve weblog De Kanttekening beweert dat de Amerikaanse ambassadeur David Pressman uit Hongarije is ‘weggepest’ vanwege zijn geaardheid. Maar deze flagrante leugen houdt geen stand wanneer je naar de feiten kijkt. Pressman heeft zijn volledige termijn uitgediend en vertrekt precies volgens planning. Wat hier werkelijk speelt, is een poging om met de slachtofferkaart af te leiden van zijn eigen a-diplomatieke optreden.
De taak van een diplomaat is bruggen bouwen, maar Pressman koos ervoor om polarisatie en onrust te zaaien in Hongarije. In plaats van de democratisch gekozen regering te respecteren, bekritiseerde hij constant het beleid van premier Viktor Orbán. Zijn acties waren allesbehalve diplomatiek. In zijn laatste week liet hij zelfs sancties opleggen tegen een Hongaarse politieke leider, zonder enige concrete aanleiding. Dit was geen diplomatiek optreden, maar puur politiek gekonkel.
Het probleem met Pressman heeft niets te maken met zijn geaardheid, maar met zijn houding tegenover Hongarije. Zoals Hongarijekenner Marco van den Boomgaard uitlegt: “Pressman weigerde de democratische keuzes van de Hongaarse bevolking te accepteren. Hij pushte constant een woke-agenda die totaal niet aansluit bij de traditionele waarden van het land.” Het is dan ook geen verrassing dat zijn acties tot weerstand leidden.
Het verhaal dat De Kanttekening ophangt, is niet alleen feitelijk onjuist, maar ook misleidend. De kop suggereert dat Pressman werd ‘weggepest’, terwijl hij gewoon zijn termijn heeft uitgezeten. Dit is een klassieke tactiek om het narratief van slachtofferschap te voeden. Zelfs zijn vertrek werd dramatisch opgeblazen door te suggereren dat hij ‘in het geniep vluchtte’ – een volstrekt absurde beschuldiging.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.
Pressman zal niet herinnerd worden als een bruggenbouwer, maar als een diplomaat die zijn eigen politieke agenda boven de belangen van zijn land en zijn gastland stelde. Zijn kritiek op interne Hongaarse aangelegenheden en zijn bemoeienis met het beleid waren niet alleen onnodig, maar ronduit schadelijk voor de diplomatieke relatie tussen de VS en Hongarije.