Bij Ongehoord Nederland gaven ze gisteren aandacht aan een buitengewoon merkwaardig en gevaarlijk fenomeen in Nederland. Heel veel mensen gaven op camera toe dat ze hun mening vaak voor zich houden omdat ze doodsbang zijn dat ze kapot gemaakt worden als ze hardop zeggen wat ze denken, met name over Woke, gender, LHBTI, en meer van zulke linkse onzin. Eva Vlaardingerbroek gaf aan dat ze die mensen heel goed begrijpt. Maar gevaarlijk is het wel.
"Als u nu kijkt naar bepaalde politieke meningen die u heeft, durft u dan nog alles te zeggen wat u denkt?" Dat was de vraag van Arlette Adriani op straat. De antwoorden van de mensen die ze interviewde waren helder: de overgrote meerderheid past zelfcensuur toe.
"Nee," zei één oudere man heel duidelijk. Dat kan niet. Een vrouw van middelbare leeftijd was ook helder. "Nee, je kan niet alles zeggen wat je denkt nee." Vervolgens kwam een man in beeld. Hij was ongeveer net zo oud als de vrouw. "Nou, als je het hebt over bijvoorbeeld LHBTI, dan moet je wel voorzichtig zijn dat je niet de hele goegemeente over je heen krijgt en dat iets niet groter gemaakt wordt dan dat het is."
"In deze tijd niet," zei weer een andere vrouw. "Je bent toch een beetje voorzichtig." En, ging ze verder, dat geldt niet alleen met uitspraken over je mening, maar ook over op welke partij je stemt. Die informatie houden mensen dus ook liever maar voor zich. Zij werd bijgevallen door een oudere vrouw die uitlegde: "Dat durf je dan ook niet meer."
De enige geïnterviewde die daar anders over dacht was een wat jongere blonde vrouw. "Eigenlijk wel. Ik voel me niet bedreigd door andere mensen als ik iets zou zeggen." zei zij. Maar voor de rest was het heel helder. Mensen houden hun kaken stijf op elkaar. Niet omdat ze geen mening hébben, maar omdat ze denken dat ze een hoge prijs moeten betalen als ze die mening verkondigen.
Eva Vlaardingerbroek zat in de studio en legde uit dat het haar niet verbaast. "Er wordt eigenlijk zelfcensuur toegepast. En dat begrijp ik eigenlijk wel want de gevolgen zijn ook echt aanwezig. Ik denk dat wij allemaal aan tafel daar het levende bewijs van zijn. Je moet op je minst accepteren dat je sociaal uitgesloten wordt..." En dan kan je ook nog aangepakt worden door de media en zelfs in de problemen komen op je werk - of in je professionele situatie.
Dat is natuurlijk inderdaad zo. Maar juist daarom is het belangrijk dat we ons blijven uitspreken. We kunnen alleen onderdrukt worden als we mensen de indruk geven dat er een paar mensen zijn die denken als wij; dat het om een handvol critici van Woke gaat. Maar we weten allemaal dat dit niet zo is. In de Randstad zijn mensen veelal knettergek, maar in de rest van Nederland zijn de mensen over het algemeen voorkomen normaal.