De automatische boete die asielzoekers krijgen als de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te langzaam is met het verwerken van hun asielaanvraag, is nu écht verleden tijd. De meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetswijziging die deze boete afschaft. Dit besluit komt nadat de IND jarenlang gebukt ging onder een enorme druk en de torenhoge boetes niet meer kon bijbenen.
De boete, ook wel dwangsom genoemd, werd in het leven geroepen om de IND sneller te laten werken. Het idee was simpel: als de IND te traag is, moet ze betalen. Dit zou de IND moeten motiveren om sneller te werken en asielzoekers sneller duidelijkheid te geven. Maar door de enorme toename van asielaanvragen en een tekort aan personeel, bleek deze maatregel niet effectief en vooral erg duur. Weer een knap staaltje bestuurlijke onkunde dus!
Voordat de boete tijdelijk werd opgeschort, kostte het de IND gemiddeld een miljoen euro per week. (Per week!) Alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar betaalde de IND 9,9 miljoen euro aan dwangsommen. Vorig jaar was dat 11,3 miljoen euro. Deze enorme bedragen leidden uiteindelijk tot de beslissing om de automatische boete eerst tijdelijk op te schorten en nu definitief af te schaffen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Tijdens het debat in de Tweede Kamer zeiden verschillende leden dat de boete moest verdwijnen. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans benadrukte dat de maatregel veel geld kostte en niet werkte. NSC-Kamerlid Tjebbe van Oostenbruggen noemde de boete op zijn beurt zelfs een “bot instrument” en stelde voor om andere methoden te vinden om de IND sneller te laten werken.
Staatssecretaris Eric van der Burg gaf aan dat de IND, ondanks een flinke toename in personeel, het werk nog steeds niet aankan. De stroom van asielzoekers, studenten en arbeidsmigranten blijft groeien, wat de druk op de dienst alleen maar vergroot. Van der Burg benadrukte dat er structurele veranderingen nodig zijn om de IND efficiënter te laten werken.