Vandaag is het zover: de eerste berechtingen naar aanleiding van de gewelddadigheden rond de Amsterdamse pogrom van 7 november jl. gaan van start. Vijf verdachten, variërend in leeftijd van 19 tot 32 jaar, staan vandaag voor de rechter voor hun betrokkenheid bij wat inmiddels bekendstaat als de Jodenjacht in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels een eis van zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, neergelegd tegen de eerste verdachte, de 19-jarige Lucas D.
D. wordt verdacht van het bij zich hebben van zwaar illegaal vuurwerk in de buurt van de Johan Cruijff ArenA en van deelname aan een chatgroep op Snapchat waarin openlijk werd opgeroepen tot geweld. Volgens justitie maakte hij deel uit van een groep die stenen gooide naar de politie in de nasleep van de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. Dit zijn geen kleinigheden, dit is een directe aanval op onze rechtstaat en op de veiligheid van onze Joodse gemeenschap.
De overige verdachten worden beschuldigd van diverse misdrijven, waaronder het delen van informatie over de gepleegde geweldplegingen in een WhatsApp-groep. Bij één verdachte is groepsbelediging van Joden specifiek op de aanklacht gezet. Dit soort digitale platforms zijn uitgegroeid tot broedplaatsen van haat en geweld, en het is goed dat justitie nu ook deze kant van de misdrijven aanpakt.
Voorafgaand aan de wedstrijd, maar ook daarna, braken er op meerdere locaties onlusten uit. Wat begon rondom het stadion, verspreidde zich snel naar de binnenstad, waar hit-and-runacties van geweldplegers voor chaos en angst zorgden. De onrust bleef niet beperkt tot onze landsgrenzen; ook internationaal werd met verontwaardiging gereageerd op deze grove uiting van antisemitisme en geweld.
Het stadsbestuur zag zich genoodzaakt om een noodverordening in te stellen, waardoor de hele stad tijdelijk als veiligheidsrisicogebied werd aangemerkt. Demonstraties werden verboden, maar de schade was al geleden. Dit soort maatregelen zijn symptoombestrijding; de wortel van het probleem — de normalisering van Jodenhaat en geweld — blijft nog veel te vaak onaangeroerd.
En alsof de gebeurtenissen op 7 november nog niet genoeg waren, braken op 11 november opnieuw ongeregeldheden uit, ditmaal op Plein 40-45 in Amsterdam Nieuw-West. Groepen jongeren richtten vernielingen aan en staken zelfs een tram in brand. Voor deze incidenten zullen later nog meer verdachten zich voor de rechter moeten verantwoorden. Het feit dat deze gebeurtenissen zo kort op elkaar volgden, onderstreept hoe urgent dit probleem is.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
De behandeling van deze strafzaken moet niet alleen recht doen aan de slachtoffers, maar ook een signaal afgeven: dit gedrag wordt niet getolereerd in Nederland. Onze democratische rechtsstaat is gebouwd op vrijheid en gelijkheid, en daar hoort geen plaats voor haat en geweld bij. Het wordt tijd dat we stoppen met pappen en nathouden en keihard ingrijpen tegen dit soort extremisme.