1. Home
  2. Exploderend foutenpercentage EU-geld: tijd voor actie, geen pappen en nathouden

Exploderend foutenpercentage EU-geld: tijd voor actie, geen pappen en nathouden

EU10 okt , 13:00
De Europese Rekenkamer presenteerde donderdag haar jaarverslag en zoals verwacht vallen de cijfers zwaar tegen. Het foutenpercentage bij de cohesiefondsen is geëxplodeerd naar 9,3%! Dat is een schandalige stijging ten opzichte van vorig jaar, toen het nog 6,4% was. En wie betaalt de prijs voor dit wanbeleid? Juist, de Europese belastingbetaler.
SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen is er dan ook helemaal klaar mee. Op X maakt hij duidelijk dat de Europese Commissie veel te coulant is richting lidstaten die hun zaakjes niet op orde hebben bij de besteding van EU-geld. En terecht. De foutenpercentages zijn simpelweg niet meer te accepteren en het wordt hoog tijd dat de Commissie eens stevig de bezem door het systeem haalt.
Het jaarverslag van de Europese Rekenkamer legt pijnlijk bloot hoe slecht het toezicht is op de besteding van de EU-fondsen. Het foutenpercentage over de totale uitgaven is gestegen van 4,2% in 2022 naar 5,6% in 2023. Maar de uitschieter is natuurlijk het foutenpercentage bij de cohesiefondsen, dat nu op een onthutsende 9,3% staat. Ruissen op de SGP website: "Als ik dit soort cijfers zie, duizelt het me. Ik realiseer me dat iedere fout nog geen fraude is. Het kan ook om administratieve onvolkomenheden gaan, maar dergelijke percentages vind ik onaanvaardbaar.''
Volgens Ruissen is het hoog tijd voor een verbeterplan. Niet zomaar een rapportje of wat lege woorden, maar echte maatregelen. Betalingen moeten worden opgeschort en lidstaten die het geld verkeerd besteden, moeten sancties krijgen. Genoeg met dat coulante gedoe van de Commissie. Dit is geld van de belastingbetaler en daar mag best wel wat zorgvuldiger mee worden omgegaan. Daarbij moet de Commissie ook beter toezien op het terughalen van foute betalingen. De Europese Rekenkamer ontdekte dat dit bij de cohesiefondsen namelijk niet eens wordt bijgehouden. Bizar toch? Miljarden verdwijnen en niemand weet precies waarheen.
Daarnaast heeft de Europese Commissie zichzelf in 2021 flink in de schulden gestoken voor de herstel- en veerkrachtfaciliteit. De uitstaande schulden van de EU zijn in 2023 met maar liefst 110,5 miljard euro gestegen naar 485,5 miljard euro. Het SGP-standpunt is duidelijk: middelen die nog niet zijn uitgegeven, moeten worden gebruikt voor versnelde aflossing van die schuld, in plaats van nog meer geld uit te geven aan twijfelachtige maatregelen. De Rekenkamer stelt bovendien vast dat er geen meetbare doelstellingen zijn voor dit fonds en dat de verantwoording grote tekortkomingen kent. Ruissen is dan ook glashelder: "Zeer kwalijk. Hier gaan miljarden in om en we hebben geen idee waar het geld terecht komt."
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
Ruissen zit sinds kort ook als plaatsvervangend lid in de begrotingscontrolecommissie en hij stelt zich terecht keihard op. Zolang de Commissie en lidstaten niet met een serieus verbeterplan komen, kan er wat hem betreft geen goedkeuring worden verleend. En wie kan het daar nu mee oneens zijn? De tijd van pappen en nathouden is inderdaad voorbij. Het is tijd dat de Europese Commissie verantwoording aflegt en zorgt voor een serieuze verbetering van het toezicht op de uitgaven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten