Met een dekentje lekker om je heen gewikkeld op de bank. Kaarsje erbij. Klinkt heel knus, of romantisch. Maar helaas was het bij veel mensen thuis de afgelopen winters meer noodzaak dan vanuit de behoefte naar gezelligheid. De hoge gas- en elektriciteitstarieven lieten mensen vrezen voor een comfortabel huis, met energierekeningen die soms verviervoudigden. Wil jij er komende seizoen warm bijzitten? Doe dan je voordeel met onderstaande tips om een hoge energierekening te voorkomen.
Laat je woning professioneel verduurzamen
Bij veel mensen bestaat het grootste gedeelte van de energierekening uit kosten voor gas. Hier kun je dus het meeste winst op behalen. Gelijk dan maar de cv-ketel eruit laten slopen en een warmtepomp laten plaatsen? Dat heeft in de meeste woningen in ons land weinig zin. Een warmtepomp verwarmt water veel minder warm dan een cv-ketel. Een woning moet daarom eerst voorbereid worden hierop. De grootste stappen moeten vaak gezet worden op het gebied van isolatie, om onnodig warmteverlies te voorkomen.
Wil je isoleren goed aanpakken, dan is het raadzaam hiervoor een professioneel bedrijf in te schakelen. Isotech bijvoorbeeld heeft decennialange ervaring in het isoleren van spouwmuren, daken en vloer. De speciale isolatieparels die ze gebruiken voor spouwmuurisolatie leveren al gauw een besparing van honderden euro’s per jaar op.
Is je woning goed geïsoleerd, en voldoende geventileerd? Kijk dan of je ook (al) vloerverwarming of LTV-radiatoren (lage temperatuur verwarming) laat plaatsen, om in de toekomst over te kunnen op een warmtenet of een warmtepomp (informeer bij je gemeente naar de Transitievisie Warmte).
Dit kun je zelf doen om gas te besparen: 5 tips
Aan veel woningen in ons land moet nog wel het een en ander gebeuren om ze te verduurzamen. Heb jij een professioneel bedrijf je woning goed laten isoleren, en mogelijk al verdere verduurzamingsmaatregelen getroffen? Dan is het goed om te onthouden dat je energierekening natuurlijk ook bepaald wordt door je eigen gedrag. Door dit enigszins aan te passen, kun je best wat besparen.
- Lekker voor de hand liggend maar toch: de verwarming een graadje lager zetten. Het hoeft écht niet altijd 21 graden in huis te zijn hoor;
- Wat korter douchen: door iets korter onder de douche te staan dan het gemiddelde van negen minuten bespaar je jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid gas;
- Tochtstrips plaatsen bij ramen en deuren;
- Gaten, kieren en naden dichtkitten of -purren; en
- Goede isolerende gordijnen ophangen (en dan wel op de correcte, enigszins suf manier, namelijk boven de vensterbank);
Ben jij ook bang dat verduurzamen ten kosten gaat van comfortabel wonen? Onthoud dan dat het tegengestelde vaak juist waar is. Een duurzaam huis is juist ook heel comfortabel, en voorkomt een hoge energierekening. Hoewel het een investering vraagt, is het deze dubbel en dwars waard!