Werknemers zien koopkracht dalen ondanks cao-loonstijging van 5,0 procent

Economie06 apr 2023, 10:00
De cao-loonstijging heeft in het eerste kwartaal van 2023 een nieuw hoogtepunt bereikt, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Met een stijging van 5,0 procent lag de ontwikkeling bijna twee keer zo hoog als een jaar eerder. Deze stijging is de grootste in 40 jaar.
Hoewel de stijging van de cao-lonen een positieve ontwikkeling is, is het verschil met de inflatie nog niet overbrugd. Op basis van de inflatiecijfers voor de eerste twee maanden en de snelle raming voor maart, lagen de consumentenprijzen in het eerste kwartaal rond de 6,6 procent hoger dan een jaar eerder. Dit betekent dat de reële cao-loonontwikkeling dit kwartaal rond de -1,5 procent ligt.
Het is nog afwachten wat het inflatiepercentage voor het eerste kwartaal exact zal zijn, aangezien de definitieve cijfers volgende week pas bekend worden gemaakt. Het is echter wel duidelijk dat de huidige inflatie zorgt voor een daling van de koopkracht van werknemers, ondanks de cao-loonstijging.
De stijging van de cao-lonen kan onder meer worden verklaard door de krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers zijn bereid om hogere lonen te bieden om personeel aan te trekken en te behouden. Het is echter de vraag in hoeverre deze trend door zal zetten, gezien de onzekere economische situatie en de mogelijke gevolgen van de oorlog in Oekraïne.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Al met al laten de nieuwe CBS-cijfers zien dat de cao-loonstijging in het eerste kwartaal van 2023 op een historisch hoogtepunt ligt. De inflatie zorgt echter voor een daling van de reële koopkracht van werknemers. Het is afwachten wat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in de economie de komende tijd zullen brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten