1. Home
  2. Wandelingen met je hond tijdens tekenseizoen
screen shot 2023 04 04 at 115138

Wandelingen met je hond tijdens tekenseizoen

Economie04 apr 2023, 15:00
Het mooie weer komt eraan en wellicht kijk je uit naar lange wandelingen met je hond in de natuur. Lange sokken onder je wandelbroek, petje op, want ze kunnen weer meereizen: de teek.
Ze worden verspreid door egels, vogels, muizen en meegenomen naar de grote steden: teken, die behoren tot de spinachtigen. Deze parasieten zijn vooral actief bij 8°C en hoger. Ze kunnen zelfs twee jaar doorgaan zonder zich überhaupt te voeden! De teek bijt de huid met een zuigende steek door een snee. De tekenbeet zelf is niet gevaarlijk. Wel als zijn voorganger besmet was.
Ziekte van Lyme Tussen de 30% en 50% van de teken draagt Borrelia-bacteriën bij zich, de ziekteverwekkers die de ziekte van Lyme veroorzaken. Je wordt meestal pas besmet als de teek langer dan 24 uur vastzit. Er bestaat een vaccinatie voor honden, maar nog niet voor mensen.
TBE Bij meningoencephelitis in de vroege zomer kunnen virussen leiden tot hersenvliesontsteking en in het ergste geval tot blijvende schade en uiteindelijk de dood. Een vaccin is alleen beschikbaar voor mensen.
Waar? Teken kunnen geen hoge temperaturen verdragen en kruipen dan liever weg. Daarom zijn je viervoeter en jij relatief veilig op een breed pad of een kort gazon in de zomerhitte. Op mensen zoekt een teek graag een plekje met een zo dun mogelijke huid. Op je hond zijn de hoofd, borst, nek en schouders de typische plekken die als eerst besmet kunnen raken.
Voorzorgsmaatregelen Als hondeneigenaar is tekenpreventie geen overbodige luxe. Een natuurlijke afweer wat helpt tegen vlooien en teken is bijvoorbeeld met schapenvet knoflook zoals op https://wooof.xyz/. Ander minder natuurlijke producten zijn verkrijgbaar in tabletvorm, speciale halsbanden of druppels om op de huid van je hond te doen. Het beste is om je dierenarts om advies te vragen en blijf observeren hoe je hond op de middelen reageert.  
Controle Ook al neem je voorzorgsmaatregelen, controleer jezelf en je viervoeter onmiddellijk na je wandeling op teken. Soms kruipen ze nog rond in de vacht en kun je ze verwijderen voordat ze bijten. Het is vooral belangrijk om snel te handelen als je gebeten bent, want sommige ziekteverwekkers worden pas overgedragen aan het einde van de tekenmaaltijd. Dit betekent dat zelfs als een besmette teek bijt, dit nog niet hoeft te betekenen dat je besmet bent.
Laat je dus niet weerhouden van een lange wandeling en geniet samen van de natuur.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten