1. Home
  2. Waarom zijn crypto's zo volatiel?
Screen Shot 2022 07 17 at 083020

Waarom zijn crypto's zo volatiel?

Economie17 jul 2022, 13:30
Een van de redenen waarom cryptocurrencies zo vaak in het nieuws komen, is hun inherente volatiliteit. Een voorbeeld nodig? Hier zijn een paar recente. Bitcoin verloor elf opeenvolgende dagen waarde in het midden van juni van dit jaar, en dook zelfs onder de $20.000 op de 20e van de maand. Twee dagen daarvoor verloor de munt 15% van zijn waarde in één dag, om de dag erna weer op te veren. Andere crypto's volgden de daling van Bitcoin in juni, en Ethereum was maar liefst 70% gedaald sinds het begin van 2022. Ook in juni zei de cryptobeurs Coinbase Global Inc. dat het gedwongen zou worden om 18% van hun werknemers te laten gaan als gevolg van de aanzienlijke afkoeling in de cryptohandel. De maand ervoor was niet beter voor crypto, waarbij $60 miljard aan vermogen verdween toen de Terra stablecoin aan zijn einde kwam.
Met de opdoemende recessie en inflatie heeft iedereen deze angst en iedereen in de crypto handelsmarkt reageert ook op deze angst, legde crypto handelaar Nikole Vicente uit in het midden van de selloff in juni. Ze wees op één van de belangrijkste redenen waarom cryptocurrencies volatiel zijn: ze zijn zeer gevoelig voor het sentiment van de handelaar, en wanneer angst besmettelijk wordt, kunnen we de neiging hebben om enorme dips te zien in cryptoprijzen in korte perioden van tijd. Bovendien is er geen officiële regelgever die kan ingrijpen om de prijzen te stabiliseren. In dit artikel leggen we gedetailleerder uit wat cryptocurrency volatiel maakt.
Cryptocurrencies zijn jong
Als we kijken naar een grondstof zoals goud, bijvoorbeeld, zien we dat er enige stabiliteit is in het aanbod, de vraag en zelfs de prijs, ook al fluctueren deze factoren tot op zekere hoogte. Hetzelfde geldt voor gewone fiatvaluta's: hun waarden ondergaan zeker lange- en kortetermijnveranderingen, maar er heerst een algemene norm. Bitcoin daarentegen is pas dertien jaar oud. Een van de gevolgen daarvan is dat de Bitcoin nog geen stabiele prijs heeft bereikt, wat betekent dat er geen universele overeenstemming is over hoeveel hij waard zou moeten zijn. Bitcoin wordt steeds meer geaccepteerd als betaalmiddel, maar niet iedereen heeft evenveel vertrouwen in de plaats ervan in onze toekomstige wereld. Als gevolg van de ongelijke acceptatieniveaus blijft de markt voor de handel in crypto's relatief onvolwassen. Er bestaan ook verschillende visies over de toekomst van Bitcoin als een actief of een opslagplaats van waarde. Sommige handelaren geloven dat het in staat zal zijn om de waarde van hun spaargeld te behouden, maar anderen zijn daar niet van overtuigd.
Gevoeligheid van vraag en aanbod
Omdat er geen centrale bank is die cryptoprijzen ondersteunt door rentetarieven te manipuleren, wordt de waarde van digitale valuta gedragen door de getijden van vraag en aanbod. Wat het aanbod betreft, is er een basisprincipe dat bepaalt dat niet meer dan 21 miljoen Bitcoins zullen worden gemijnd, wat mensen heeft doen geloven dat hoe dichter we bij die limiet komen, hoe hoger de prijs kan oplopen. Intussen varieert de hoeveelheid geproduceerde munten op basis van de inspanningen van de mijnwerkers, die hun activiteit vaak aanpassen op basis van de cryptoprijzen. Scherpe veranderingen in de vraag blijven een aanzienlijke invloed uitoefenen op de prijzen. Deze veranderingen kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren die de vraag van de consument sturen, zoals economische onzekerheid veroorzaakt door geopolitieke gebeurtenissen, renteverhogingen door de centrale bank en zelfs meningen die door beroemdheden op sociale media worden geuit. Als veel van de grote cryptobezitters hun Bitcoins plotseling zouden verkopen, zou dit de Bitcoin-prijzen snel kunnen doen dalen.
Regulering
Soms worden cryptoprijzen beïnvloed door geruchten over op handen zijnde regelgevingscracks en de houding van centrale banken ten opzichte van crypto wordt in veel gevallen nog uitgewerkt en hun conclusies over cryptobeleid moeten nog worden getrokken. In 2021 maakte China cryptohandel en -mijnbouw illegaal en sloot het vanaf mei grote mijnbouwfaciliteiten in het land. Na de vergadering van de Staatsraad die de aanzet gaf tot de clampdown, begonnen de Bitcoin-prijzen te dalen tot augustus, toen ze het punt van 29.700 dollar bereikten. Bitcoin-mijnwerkers moesten hun apparatuur naar elders verplaatsen of hun werk ondergronds voortzetten. Neem als ander voorbeeld India, dat in 2018 de handel in crypto's verbood voordat het Hooggerechtshof het besluit in 2020 ongedaan maakte.
Media
Sociale media en nieuwszenders hebben een constante behoefte aan verse inhoud om hun lezers geïnteresseerd te houden. Als gevolg daarvan hebben ze de neiging om de meningen van zelfbenoemde "experts" over cryptocurrencies die voorbestemd zijn om dramatisch in waarde te stijgen. Er is vaak weinig basis voor de bewering, maar er kan tijdelijk een zekere mate van hype ontstaan, om vervolgens snel af te nemen samen met de prijs van de crypto. Nieuwsberichten zoals die rond de oprichting van de Proshares Bitcoin Strategy ETF in oktober 2021 veroorzaakten abrupte perioden van volatiliteit in de Bitcoin-prijzen. In de paar weken na dit nieuwsfeit groeide de waarde van de Bitcoin tot 69.000 dollar, maar viel al snel weer terug naar het niveau van 50.000 dollar.
Samenvattend
Deze mix van kwaliteiten zal crypto handelsprijzen volatiel blijven houden in de nabije toekomst. Vanaf medio 2022 delen veel analisten die vooruitkijken de mening van Coinbase's CEO Brian Armstrong dat: "Een recessie zou kunnen leiden tot een nieuwe crypto winter, en voor een langere periode zou kunnen duren". Om een voorsprong te krijgen op de volatiliteit, zullen CFD-handelaren in cryptoprijzen de komende maanden onder meer het monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve in de gaten moeten houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten