Minder faillissementen in juli? Laten we niet te vroeg juichen!

Economie11 aug 2023, 10:00
De laatste berichten van het CBS schetsen een mogelijk rooskleurig beeld: het aantal faillissementen in juli is met 49 bedrijven gedaald ten opzichte van juni. Een snelle blik zou suggereren dat de economie op de juiste koers ligt. Maar schijn bedriegt. Hoewel deze maandelijkse daling van 16 procent op het eerste gezicht een teken van economische vooruitgang lijkt, verhult het een onheilspellende trend die zich de afgelopen 15 maanden heeft voorgedaan.
Laten we de zaken in perspectief plaatsen: het aantal faillissementen is nu al 15 maanden op rij hoger dan in dezelfde maand het jaar daarvoor. Het is dus niet zo dat we te maken hebben met een plotselinge ommekeer in het economische landschap. Integendeel, we zitten vast in een opwaartse trend van bedrijfsbeëindigingen.
Een volatiel patroon van stijgingen en dalingen in faillissementen, zoals we de afgelopen jaren hebben gezien, getuigt van een instabiele bedrijfsomgeving. Bedrijven hebben te maken met fluctuerende omstandigheden die hun voortbestaan in gevaar brengen. Pieken en dalen volgen elkaar in snel tempo op, en dat is een teken van onzekerheid en een gebrek aan economische stabiliteit.
De cijfers liegen niet. In mei 2013 zagen we een piek met maar liefst 911 uitgesproken faillissementen. Hoewel er in de daaropvolgende jaren een duidelijke afname was, is de trend vanaf medio 2020 gestagneerd. Sterker nog, vanaf mei 2022 ligt het aantal faillissementen consequent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit is alarmerend.
Het laagterecord van 109 faillissementen in augustus 2021 klinkt misschien als een succesverhaal. Maar als we dit in de context plaatsen van de daaropvolgende stijging en de algehele trend van het afgelopen jaar, wordt het duidelijk dat dit een tijdelijke dip was in een overwegend zorgwekkende situatie.
Het is gemakkelijk om in de verleiding te komen en te denken dat de daling van faillissementen in juli een teken is dat alles weer op de rails staat. Maar dat zou kortzichtig zijn. In werkelijkheid zijn we ver verwijderd van een gezonde, stabiele economie waarin bedrijven kunnen floreren. De constante ups en downs in faillissementen getuigen van de onzekere tijden waarin we leven.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard begrijpen we dat de Tweede Kamerverkiezingen 2023 de belangrijkste verkiezingen van ons leven zijn. Daarom zetten we ons in om de linkse globalisten te ontmaskeren en te verslaan. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig! Doneer nu aan DDS, steun ons via BackMe, en strijd zij aan zij met ons in deze culturele en politieke oorlog!
Het is essentieel om verder te kijken dan maandelijkse fluctuaties en de grotere, langdurige trends te herkennen. Ja, er waren in juli minder faillissementen dan in juni. Maar laten we niet vergeten dat we ons nog steeds in een periode bevinden waarin bedrijfsfaillissementen consequent hoger zijn dan in de voorgaande jaren. Deze trend is een duidelijk teken dat er fundamentele problemen zijn in onze economie die aangepakt moeten worden. We moeten waakzaam blijven en niet te snel tevreden zijn met tijdelijke verbeteringen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten