Gevoelens van stress kunnen in verschillende situaties een positieve bijdrage leveren aan je prestaties. Denk bijvoorbeeld aan de stress voorafgaand aan een sportwedstrijd, de stress die je ervaart voor een belangrijk tentamen of bij een presentatie voor een klant. In dergelijke situaties houdt stress je scherp. De kans op fouten neemt af, waardoor je over het algemeen beter presteert. Naarmate de aard van stressgevoelens veranderen van tijdelijk naar structureel is het zaak in te grijpen. De kans op structurele gevoelens van stress nemen af door voldoende te ontspannen. Ontspanning is in verschillende vormen mogelijk; het spelen van het populaire
Bubble spel is er een voorbeeld van. Er is echter meer, denk ook aan het maken van een wandeling of luisteren naar je favoriete artiesten.
Mensen met burn-outklachten ligt nog altijd zeer hoog
Uit een eerder gepubliceerd onderzoek blijkt dat het aantal mensen met burn-outklachten iets daalde in 2020, maar dat dit aantal nog ver boven het miljoen lag. Cijfers over het afgelopen jaar zijn er nog niet. Naast het relatief grote aantal mensen met burn-outklachten, lag ook het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van dit jaar historisch hoog. Niet altijd het gevolg van stressgevoelens, maar grotendeels veroorzaakt door corona. De combinatie maakt dat het voor werkgevers, maar bijvoorbeeld ook voor scholen belangrijk is om voldoende om te kijken naar de fysieke én mentale gezondheid van werknemers. Geef je medewerkers af en toe de kans om
Bubbles schieten te spelen, of een wandeling te maken onder werktijd.
Afstand tot werknemers gegroeid door hybride werken
Het hybride werken heeft de afstand tussen de medewerker en diens werkgever vergroot bij veel organisaties. Men komt minder vaak op kantoor, waardoor het koffiepraatje steeds vaker verdwenen is. Juist dat moment bij de koffiemachine leende zich goed om gevoelens van stress of andere lichamelijke en mentale ongemakken met elkaar te delen.
Ontspanning door te bewegen tijdens de lunch en na werktijd
Eerder las je al dat naast het spelen van een spelletje voldoende beweging helpt om gezond te blijven. De werking van een spelletje spelen en wandelen komt enigszins op hetzelfde neer: je hersenen focussen zich op iets anders, dan de gevoelens van stress die je werk of studie veroorzaken. Op deze manier nemen deze stressgevoelens in ieder geval tijdelijk af, wat je hersenen de kans geven zich te herstellen. Beweging kost vaak meer tijd dan het spelen van een spelletje als de Bubble game, maar biedt het voordeel dat dit ook een positieve bijdrage levert aan je fysieke gezondheid.
Tip: neem een headset mee onderweg, want ook het luisteren naar je favoriete playlist op Spotify helpt je het piekeren over de zaken die tegenzitten op het werk of tijdens de studie te verminderen.