1. Home
  2. Kamerplanten verpotten doe je zo
Screen Shot 2022 05 24 at 113927

Kamerplanten verpotten doe je zo

Economie25 mei 2022, 7:00
Heb je jouw kamerplanten al jaren in dezelfde bloempot zitten? Voor een gezonde én gelukkige kamerplant is het essentieel om een plant eens per jaar of twee jaar te verpotten in het voorjaar. Zeker als je merkt dat je kamerplant weinig meer groeit. Als planten al jaren in dezelfde pot zitten kan er zelfs al wortelschade zijn ontstaan. Tijd voor actie dus!

Heb ik een nieuwe bloempot nodig bij verpotten?

Hoogstwaarschijnlijk wel. De meeste kamerplanten soorten moeten iedere 2 jaar worden verpot. Als je te maken hebt met snelgroeiende kamerplanten, dan is het zelfs aan te raden om jaarlijks de plant te verpotten. Ook jonge kamerplanten moeten vaker worden verpot, zodat ze hun groei kunnen voortzetten.
Een plant heeft naast verse potgrond ook een grotere bloempot nodig. Bij het verpotten is het belangrijk dat de nieuwe bloempot 2 potmaten groter is dan zijn vorige. Je kunt de diameter van de huidige bloempot opmeten, en hier 2 tot 4 cm bij optellen. 
Ondanks dat het belangrijk is dat een kamerplant een grotere bloempot krijgt, is een té grote bloempot ook niet ideaal. Wanneer de bloempot naar verhouding te groot is, kan de plant hierin verzuipen en last krijgen van gezondheidsproblemen.

Hoe kun je een kamerplant verpotten?

Het verpotten van kamerplanten gaat met de juiste voorbereiding vrij eenvoudig en snel. 
Het is verstandig om de volgende benodigdheden bij de hand te houden:
  • Oude handdoek
  • Vuilniszak
  • Schaar en/of mes
  • Verse potgrond
  • Nieuwe bloempot
Haal daarna de kamerplant uit zijn oude bloempot. Probeer hierbij ruimte te krijgen tussen de randen van de bloempot of plastic kweekpot en de oude potgrond. 
Schud daarna de plant voorzichtig heen en weer zodat oude aarde gemakkelijk loskomt. De plant kun je daarna verplaatsen naar de nieuwe bloempot.

De voordelen van het verpotten van je kamerplant

1. Toevoegen van verse voedingsstoffen

Bij het verpotten van je kamerplant maak je gebruik van nieuwe potgrond. In deze verse potgrond zitten nieuwe voedingsstoffen, die de plant goed kan gebruiken. De meeste kamerplanten hebben alle voedingsstoffen uit potgrond binnen 6 weken al geconsumeerd. Des te gelukkiger is een kamerplant met de verse voedingsstoffen.

2. Groei stimuleren

Nieuwe voedingsstoffen én een grotere bloempot? Dat is hoe dan ook een garantie op groei. De groeispurt gaat zeker opvallen als de plant al geruime tijd op zoek was naar meer ruimte.

3. Verwijderen van gezondheidsproblemen

Tijdens het verpotten kun je erachter komen dat de wortels van de plant niet gezond zijn. Dit kan komen door wortel verstikking, maar ook door wortelrot. 
  • Wortelrot kun je herkennen aan de onstevige, bruine en vaak stinkende wortels. Alle aangetaste wortels kun je verwijderen of inkorten tot het gedeelte met gezonde wortels.
  • Verstikking van de wortels kan ontstaan als de plant te lang in een te kleine pot zit. Hierdoor raken de wortels in elkaar verstrikt, en kunnen ze weinig voedingsstoffen opnemen. Probeer bij verstikking van de wortels deze voorzichtig uit elkaar te halen. 
Verpotten klinkt als veel moeite, maar niets is minder waar. Met de juiste voorbereiding zorg je binnen de kortste keren voor een gelukkige kamerplant. Daarnaast is het ook altijd nog een optie om een kant-en-klare kamerplant in pot te kopen, dan hoef je voorlopig niet meer te verpotten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten