image001 15

Juridische bijstand bij beroepsfouten: wat is dat?

Economie26 feb 2024, 7:00

Het kan iedereen overkomen: het maken van een fout. Een fout kan groot of klein zijn, maar toch kan zo’n fout behoorlijk wat risico’s met zich meebrengen. Heb je in het werkveld een fout gemaakt, of ben je zelf een gedupeerde van een professional die een beroepsfout heeft gemaakt? Dan kun je juridische bijstand inschakelen. Wat dat is en wat je kunt doen bij een beroepsfout, staat hieronder voor je op een rij.

1. Voorbeelden van veelvoorkomende beroepsfouten

Allereerst is het natuurlijk verstandig om erachter te komen wat beroepsfouten precies kunnen zijn. Er zijn namelijk veel diverse beroepen waar fouten gemaakt kunnen worden, met ook heftige gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg. Een kleine fout kan al grote gevolgen hebben, aangezien het in dit geval over mensenlevens gaat. Zo kan het zijn dat een dokter de verkeerde beslissing heeft genomen die voor de patiënt fataal kan zijn geworden. Dit soort fouten worden beroepsfouten genoemd en het kan dan zijn dat het voor moet komen bij de rechter.

Een ander voorbeeld van een beroepsfout kan bijvoorbeeld zijn dat de tandarts een fout heeft gemaakt. Zo kan het zijn dat het gereedschap niet goed schoon is gemaakt, waardoor de patiënt een virus heeft opgelopen. Dit kan natuurlijk ook veel schade opleveren, waar de patiënt een passende vergoeding voor moet krijgen.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat er een beroepsfout is ontstaan die kan leiden tot financiële schade. Stel je voor, een ondernemer heeft een boekhouder ingeschakeld voor de bedrijfsadministratie en de boekhouder heeft per ongeluk een grote fout gemaakt. Zo’n fout kan ervoor zorgen dat diegene plotseling veel geld moet betalen. Hier zit de ondernemer natuurlijk niet op te wachten. Zo zijn er nog wel veel meer fouten in bepaalde beroepen met grote gevolgen.

Je kunt de dupe worden van een van deze fouten of een soortgelijke situatie, maar het kan natuurlijk ook andersom gebeuren. Je kunt ook zelf een beroepsfout hebben gemaakt, of een van jouw werknemers. Wat moet je dan doen? Als je merkt dat je te maken hebt met zo’n beroepsfout, is het belangrijk om hulp in te schakelen.

2. Waarom juridische bijstand?

Heb je te maken met een beroepsfout? Dan is het belangrijk dat je dit meldt en dat je hiervoor hulp inschakelt, denk bijvoorbeeld aan de hulp van een advocaat. Een advocaat kan jou ondersteunen en zorgt ervoor dat je wordt geholpen in jouw situatie. Dat betekent ook dat een advocaat jou in dit geval ontzorgt. Bovendien kan een advocaat ervoor zorgen dat er een passende oplossing wordt gevonden voor de situatie. Mocht je te maken hebben met zo’n beroepsfout, bijvoorbeeld wanneer een makelaar jou een verkeerd advies heeft gegeven, dan kan een advocaat jou bijstaan. Het inschakelen van zo’n advocaat valt onder de juridische bijstand.

Het is voor beide partijen prettig als er een advocaat voor hem of haar klaarstaat. Op die manier kun je op de juiste manier worden geholpen met een probleem. Bij Van Diepen beroepsschade kun je een advocaat vinden die jou kan helpen met betrekking tot beroepsfouten. Of je nu de gedupeerde bent of degene met de fout. Op die manier zijn beide partijen goed vertegenwoordigd in de rechtzaal.

3. Hoe kun je juridische bijstand regelen?

Als je de dupe bent van een beroepsfout, of je hebt zelf een beroepsfout ondergaan, dan is het verstandig om zo snel mogelijk juridische bijstand te regelen. Als je dit wilt gaan doen, dan is het natuurlijk wel makkelijk om te weten hoe je dat het beste kunt regelen.

Als je zelf een fout hebt gemaakt tijdens je beroep met drastische gevolgen, dan is er via je werk vaak een verzekering afgesloten. Zo is de verzekering verder verantwoordelijk voor het afronden van de zaak. Elk bedrijf kan namelijk een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten die zich hiervoor beschermt. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, afgekort ook wel een BAV genoemd, is niet voor iedereen verplicht. Wel is het verstandig om na te denken over zo’n verzekering. Ook is het goed om te weten dat voor sommige beroepen het juist wél verplicht is om een BAV af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een advocatenbureau of een accountant die belangrijke keuzes moeten maken of taken moeten verrichten voor hun klanten of patiënten.

Voor de gedupeerde ligt dit echter anders. Zo kan het zijn dat je door een fout van iemand anders in de financiële schulden komt te zitten, maar er kunnen bijvoorbeeld ook gevolgen aan de fout vastzitten die te maken hebben met jouw gezondheid. En stel je voor dat je geen advocaat kunt betalen, waardoor je met je handen in het haar zit. Gelukkig is het in Nederland goed geregeld, dat je zonder problemen juridische bijstand kunt krijgen. Op die manier heb je alsnog een advocaat die voor je klaarstaat, waar dat nodig mocht zijn. Ook kan het zijn dat je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten. In dit geval krijg je van je verzekering een advocaat die je kan helpen, die bepaalde kosten voor jou kan dekken. Op die manier ben je goed vertegenwoordigd in de rechtszaal.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten