Hardlopers zijn doodlopers: Zonnepanelenbezitters opnieuw genaaid door energieleverancier

Economie28 jun , 17:00

Daar ga je dan met je goede bedoelingen om het klimaat te redden of om geen dief van je eigen portemonnee te zijn. Maar in Nederland wordt je goedheid keer op keer afgestraft. Nu worden de bezitters van zonnepanelen weer eens genaaid door energieleveranciers. Eneco, een van de grootste energiebedrijven, heeft een nieuwe manier gevonden om hun klanten te dwarsbomen. Voor 'balans' op het stroomnet gaat Eneco de zonnepanelen van nieuwe klanten op afstand uitschakelen. Ja, je leest het goed. Eneco gaat jouw zonnepanelen uitzetten als ze te veel zonnestroom leveren.

Het Rotterdamse concern heeft bedacht dat het een ‘stuurbox’ gaat plaatsen bij klanten met meer dan honderd zonnepanelen. Deze box, die verbinding heeft met het centrale netwerk van Eneco, kan de zonnepanelen tijdelijk dimmen of zelfs volledig uitschakelen. En het beste van alles? Deze box is standaard onderdeel van het contract, tenzij klanten expliciet aangeven dit niet te willen. Natuurlijk hoopt Eneco dat veel bedrijven en huishoudens zullen deelnemen aan deze regeling. Hoe aardig van ze!

Netbeheerders klagen al jaren dat de balans op het stroomnet moeilijk te handhaven is door de enorme toestroom van zonnestroom. De kosten voor deze balans worden uiteraard doorgerekend aan de energiebedrijven, die ze vervolgens weer op de rekening van de eindklant zetten. Dit is niets minder dan een ordinaire manier om de kosten af te schuiven op de goedwillende burger die dacht iets goeds te doen door te investeren in duurzame energie.

Eneco beweert dat deze maatregel nodig is om de beschikbaarheid van elektriciteit te garanderen. Maar wat ze echt doen, is ervoor zorgen dat de winst van het bedrijf wordt veiliggesteld, terwijl de eindklant in de kou blijft staan. Dick Velings, directeur zakelijke markt bij Eneco, prijst de slimme sturingstechnologie die het bedrijf nu kan gebruiken om de inzet van zonnepanelen centraal te beheren. Maar voor de klanten betekent dit slechts één ding: minder controle en meer beperkingen.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.

Dit is het zoveelste bewijs dat hardlopers doodlopers zijn. De bezitters van zonnepanelen worden keer op keer genaaid, terwijl de grote energiebedrijven lachen en hun zakken vullen. Het wordt hoog tijd dat de Nederlandse overheid ingrijpt en de rechten van de consumenten beschermt tegen deze uitbuiting. Maar laten we eerlijk zijn, met het huidige beleid is de kans klein dat dit snel zal veranderen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten