De nieuwe centrumrechtse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft nog geen dag de macht en heeft al nieuwe vijanden gemaakt binnen de groene energiebranche. De woede laait op na de aankondiging dat de salderingsregeling voor zonnepanelen per 2027 wordt afgeschaft. Dit besluit komt als een donderslag bij heldere hemel voor zowel consumenten als producenten van zonnepanelen.
Voorzitter Wijnand van Hooff van de branchevereniging van producenten uitte zijn verontwaardiging in de Telegraaf: „Opeens stoppen is een grote schande.” Van Hooff benadrukte dat nota bene in maart de fracties van de huidige coalitiepartijen in de Eerste Kamer vóór de verlenging van de salderingsregeling stemden. „Vooral NSC en BBB hadden het tijdens de verkiezingen over een betrouwbare overheid. Kiezers stemden op die partijen, en dan dit. Dit is niet te verkopen aan consumenten.”
Het lijkt erop dat de politieke partijen de verwachtingen van hun kiezers en de markt hebben genegeerd. Sinds het besluit in de Eerste Kamer hebben honderdduizenden mensen zonnepanelen aangeschaft, in de veronderstelling dat de salderingsregeling nog jarenlang zou doorlopen. „En dan doe je dit als overheid. De partijen nemen hun achterban niet serieus,” aldus Van Hooff. „Mensen rekenden bij de aankoop van panelen op de subsidie.”
Toch zijn er ook andere geluiden te horen. Hoogleraar energietransitie David Smeulders is juist positief over het afschaffen van de regeling. „Alle technici wisten: de salderingsregeling is onhoudbaar en belast het stroomnet te veel. Het is een van de belangrijkste redenen dat we in Nederland met stroom in de problemen zijn gekomen.” Smeulders wijst erop dat de grote hoeveelheid stroom die van zonnepanelen aan het net wordt geleverd, het netwerk instabiel maakt, wat leidt tot problemen zoals het uitvallen van omvormers en het oplopen van terugleverkosten.
Dit besluit toont aan dat de nieuwe coalitie bereid is harde maatregelen te nemen om de energiemarkt te stabiliseren, maar het roept ook vragen op over de betrouwbaarheid en consistentie van hun beleid. Kiezers en consumenten voelen zich bedrogen en de sector staat op zijn kop. De komende maanden zullen uitwijzen hoe de coalitie omgaat met deze kritiek en of zij erin slagen om het vertrouwen van hun achterban terug te winnen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS vinden we het gejank van de linkse medemens HILARISCH. Jij ook? Steun ons dan! Want de andere media huilen mee met de wolven in het bos. Wij niet. Wij staan voor een réchts Nederland, voor een stérk Nederland. Jij ook? Steun ons dan, doneer aan DDS via BackMe en help ons te strijden tegen die knettergekke linkse mafketels.
De centrumrechtse coalitie heeft met deze beslissing laten zien dat zij bereid zijn impopulaire maatregelen te nemen in het belang van het land. Echter, de uitdaging zal zijn om deze beslissingen te verantwoorden en de zorgen van de getroffen consumenten en bedrijven te adresseren. De tijd zal leren of dit beleid daadwerkelijk zal bijdragen aan een stabieler en duurzamer energienet, of dat het slechts olie op het vuur van de al groeiende onvrede zal gooien.