De prijsindex voor metalen en mineralen van de Wereldbank steeg in het eerste kwartaal van 2023 met 10 procent. Prijsstijgingen weerspiegelden het positieve sentiment over een sterkere vraag te midden van verstoringen van de levering van enkele belangrijke metalen. Verwacht wordt dat de metaalprijzen dit jaar zullen dalen naarmate het aanbod zich herstelt bij een zwakke vraag in geavanceerde economieën en China. Een sterker dan verwacht herstel in de Chinese vastgoedsector en verstoringen in het aanbod zijn belangrijke opwaartse risico's voor de prijsvoorspelling.
De metaalvoorziening zal zich dus herstellen na verstoringen in 2022. De leveringsvooruitzichten voor 2023 zijn gunstiger door lagere energieprijzen en het oplossen van tijdelijke productie- en leveringsknelpunten. De steenkoolprijzen daalden met 52% vanaf hun hoogtepunt in augustus 2022 tot april 2023, terwijl de aardgasprijzen in Europa en de VS in dezelfde periode met respectievelijk 81% en 75% daalden. Aan de aanbodzijde hebben de meeste aluminium- en zinksmelters in Europa hun activiteiten hervat en er wordt verwacht dat er dit jaar nieuwe leveringscapaciteit beschikbaar komt voor verschillende metalen, waaronder aluminium in China, koper in Zuid-Amerika en nikkel in China en Indonesië. De huidige verbeterde omgeving volgt op verschillende verstoringen in de aanvoer van verschillende metalen vorig jaar, veroorzaakt door logistieke problemen, onderhoud van fabrieken, stroomtekorten, sociale onrust, ongunstige weersomstandigheden en hoge energieprijzen.
Een tragere wereldwijde activiteit en een op diensten gericht herstel in China zullen naar verwachting de vraag naar metaal drukken. De sterke stijging van de metaalprijzen aan het begin van het jaar weerspiegelde optimisme voor een krachtig herstel in China en verbeterde wereldwijde groeivooruitzichten. Dit optimisme vervaagde echter in het eerste kwartaal van 2023, aangezien de Chinese groei voornamelijk werd aangedreven door consumentenbestedingen in de dienstensector – een trend die naar verwachting de rest van 2023 aanhoudt. Hoewel de vastgoedsector in China begint te stabiliseren, blijft het herstel gematigd als gevolg van hoge schuld niveaus. Aanhoudend hoge inflatie, strak monetair beleid en zorgen over kredietbeperkingen als gevolg van recente stress in de banksector in geavanceerde economieën zullen de consumentenvraag waarschijnlijk temperen.
Metaalprijzen zullen naar verwachting met 8 procent dalen in 2023 en nog eens 3 procent in 2024. De grootste prijsdalingen worden voorspeld voor tin en zink, met dalingen van respectievelijk 23% en 20% in 2023. Aluminium- en nikkelprijzen worden voorspeld dalen met respectievelijk 11% en 15%, terwijl de koperprijs net als die van lood en nikkel naar verwachting met minder dan 5% zal dalen. De meeste metaalprijzen zullen naar verwachting verder dalen in 2024, met prijsdalingen variërend van 3% voor zink tot 9% voor nikkel. Ook de oud ijzer prijs daalt dus waarschijnlijk, al zien we hier volgens experts een kleine daling.
De prijsvooruitzichten worden geconfronteerd met verschillende opwaartse risico's. Een sterker dan verwacht herstel van de Chinese vastgoedsector zou de prijzen voor metalen die in de bouw worden gebruikt, zoals aluminium, koper, ijzererts en zink, kunnen opdrijven. Verstoringen in mijnen als gevolg van weersomstandigheden, technische operationele problemen, arbeidsconflicten en stroom-/waterbeperkingen kunnen een negatieve invloed hebben op de grondstofvoorziening voor metalen. Handelsbeperkingen kunnen het aanbod beperken, inclusief exportheffingen of regelrechte exportverboden. Andere beleidsinterventies, zoals verdere sancties tegen Rusland en China's snel naderende aluminiumproductieplafond, kunnen ook het aanbod beperken. Op de langere termijn zou de energietransitie de vraag naar sommige metalen, met name lithium, koper en nikkel, aanzienlijk kunnen doen toenemen.