In het land van bureaucratische absurditeiten en financiële onzekerheden, maken onze pensioenfondsen zich op voor een nieuwe ronde van economische malaise. De klokken luiden: de dekkingsgraden dalen, en wie is de boosdoener? De dalende rente, natuurlijk! Terwijl de pensioenfondsen er op papier 'prima' voorstaan, zit de schrik er goed in. De beleidsdekkingsgraden van grote fondsen, hoewel boven de veilige grens van 110%, worden bedreigd door de glijdende rente. Het pensioenfonds voor de bouw, met een dekkingsgraad van bijna 125%, lijkt weliswaar veilig, maar schijn bedriegt. De realiteit? Een fragiel financieel systeem, teer balancerend op de rand van de afgrond.
Corine Reedijk van Aon en Edward Krijgsman van Mercer luiden de noodklok in
de Telegraaf. De fondsen bouwen '
bescherming' in tegen renteschommelingen. Maar wat betekent dit in de praktijk? Meer risicomijdend gedrag, minder kansen op rendement. Waarom? Omdat onze pensioenfondsen, gevangen in het web van regelgeving en economische onzekerheid, moeten dansen naar de pijpen van de fluctuerende rente. Marike Knoef, hoogleraar Economie, benadrukt de noodzaak van een hoge dekkingsgraad voor compensatie van toekomstige generaties. Maar de vraag die blijft hangen is: hoe hoog moet die dekkingsgraad zijn om daadwerkelijk iets te kunnen 'uitdelen'?
Dit is de realiteit van ons pensioensysteem: gegijzeld door de dalende rente, geplaagd door onzekerheid, en dansend op de vulkaan van economische instabiliteit. Terwijl de fondsen krampachtig hun buffers proberen te beschermen, blijven de echte vragen onbeantwoord. Hoe lang kunnen we nog rekenen op een stabiel pensioen in een wereld van financiële roulette?
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren. Het is tijd voor een serieuze heroverweging van ons pensioenstelsel. Een systeem dat zo afhankelijk is van de grillen van de rentestand, is als een huis gebouwd op drijfzand. Pensioenfondsen, overheid, het is tijd om wakker te worden en actie te ondernemen. Voordat het te laat is.