De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een astronomisch verlies van €3,5 miljard over 2023 geboekt, en jawel, de vooruitzichten zijn al even somber. Dankzij het roekeloze beleid van kwantitatieve verruiming door de Europese Centrale Bank (ECB), bedoeld om de zwakke broeders van Zuid-Europa overeind te houden, zit Nederland nu met de gebakken peren. Tot overmaat van ramp: tot 2031 geen dividend voor de Nederlandse schatkist schrijft de Telegraaf. Een dikke vette nul op de rekening, terwijl Zuid-Europese landen lachend naar de bank gaan. Het was
Geert Wilders die waarschuwde: "Geef geen geld aan de Grieken", maar zoals gewoonlijk wist het partijkartel het beter. En nu? Nu zitten we vast aan staatsobligaties die minder opleveren dan wat we moeten uitkeren. Een klassiek geval van economische zelfsabotage, met dank aan het
ECB-beleid dat Nederland disproportioneel hard raakt.
Klaas Knot, president van
DNB, heeft in het verleden kritiek geuit op deze waanzin, maar zijn woorden waren als roepen in de woestijn. Het resultaat? Een financiële krater waar we de komende jaren niet uitkomen. Het beleid van de ECB, een instituut dat blijkbaar meer belang hecht aan het welzijn van Zuid-Europa dan aan de financiële gezondheid van landen zoals Nederland, heeft ons in deze penibele situatie gebracht.
En wat krijgen we ervoor terug? Niets, noppes, nada. De Nederlandse burger kan fluiten naar de winstuitkeringen die anders naar zaken als onderwijs, zorg en infrastructuur hadden kunnen gaan. In plaats daarvan subsidieert onze centrale bank de zonnige vakanties van Zuid-Europa, terwijl wij achterblijven met lege handen.
Ja, dankzij de kwantitatieve verruiming heeft Nederland kunnen 'profiteren' van een lagere rente op de staatsschuld, wat economen schatten op een besparing van €28 miljard. Maar laten we wel wezen, dit is een schrale troost als je bedenkt wat deze verliezen betekenen voor onze toekomstige financiële speelruimte.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS lopen we niet weg voor dit soort controversiële onderwerpen. Andere media wél. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit werk blijven doen. Elke dag weer. Vind jij dat ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons dit soort onderwerpen wél te behandelen. Het is een bittere pil die we moeten slikken, en het toont aan hoe ver we zijn afgedreven van gezond financieel beleid, gedreven door idealen van solidariteit die in de praktijk neerkomen op een oneerlijke lastenverdeling. Nederland verdient beter dan een centrale bank die als verlengstuk dient van falend Europees beleid. Het is tijd voor een kritische heroverweging van onze rol binnen de EU en de ECB, voordat we nog dieper in het rood duiken voor idealen die ons uiteindelijk alleen maar meer kosten.
Zuid-Europa, jullie zijn hartelijk bedankt. Wij, het Nederlandse volk, betalen de rekening wel.