Er worden in Nederland enorm veel betalingen online gedaan. Veruit de meest populaire betaalmethode is iDEAL. Alleen al in het afgelopen jaar werden er op deze manier maar liefst 1,2 miljard transacties verwerkt. Opvallend is dat het aantal betalingen met iDEAL de laatste jaren door blijft groeien, ondanks dat het al geruime tijd gebruikt wordt door vrijwel iedereen. Ook afgelopen jaar was er een stijging van 7,9% van het aantal betalingen met deze methode ten opzichte van 2022. iDEAL werd in 2005 al opgericht en was een initiatief dat voortkwam uit een samenwerking tussen een aantal Nederlandse banken.
Naast iDEAL zijn er een aantal andere veel gebruikte online betaalmethoden in Nederland. Er wordt veel betaald met creditcards, maar ook online wallets zoals PayPal zijn erg populair omdat ze veel betaalgemak bieden. In Nederland worden digitale betalingen sowieso relatief veel gedaan onder de bevolking. Zo klom men over Spanje heen in 2022 qua gebruik van mobiele wallets. Er was een vergelijkbaar patroon waar te nemen voor online transacties, waarbij meer dan een kwart van de Nederlanders aan het eind van 2022 aangaf hun laatste e-commerce betaling met een digitale wallet te hebben gedaan.
Het fijne aan deze betaalmethoden is dat je ze online overal kunt gebruiken. Zo kun je rekeningen betalen met iDeal, op webshops winkelen met je creditcard en zoals je hier op Techopedia kunt lezen stortingen doen naar een casino account met PayPal. In al deze branches is vaak het mogelijk om van meerdere betaalmethoden gebruik te maken zodat er altijd wel een optie is die de persoonlijke voorkeur van bezoekers heeft.
Er zijn in Nederland niet alleen online veel manieren waarop makkelijk betalingen kunnen worden gedaan. Zo is het sinds juni van dit jaar ook mogelijk om in het gehele openbaar vervoer contactloos te betalen. Met een bankpas of mobiele wallet kunnen reizigers zo in bussen, treinen, trams en metro's eenvoudig betalingen doen. Dit maakt reizen met het openbaar vervoer stukken makkelijker en prettiger. Het is niet meer nodig om altijd een OV-kaart bij de hand te hebben. Inchecken kan simpelweg met een bankpas of smartphone en dus is het ook niet meer nodig om een kaart op te laden. Hiermee volgt Nederland het voorbeeld van een aantal grote steden wereldwijd, waar dit al langer mogelijk is.
Opvallend genoeg is Nederland wel het eerste land waar het overal mogelijk is om op deze manier gebruik te maken van het openbaar vervoer. Hoewel je in grote steden als New York en Londen ook op deze manier kunt reizen, is dit nog niet in heel de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk mogelijk. De bedoeling is dan ook om op deze manier het openbaar vervoer toegankelijker te maken voor een breder publiek.
Deze stap is mede genomen omdat bleek dat veel mensen het lastig vonden om met het openbaar vervoer te reizen vanwege de omslachtige manieren waarop er betaald moest worden. Vanaf nu hoeft niemand meer losse kaartjes te kopen of bang te zijn om een trein of bus te missen omdat ze hun OV-kaart nog moeten opladen.