In het Van Maanenbad in Rotterdam staan kinderen te bibberen van de kou en uitputting na slechts één zwembaan. Deze zorgwekkende trend is een stille getuige van een dieper liggend probleem in onze samenleving: de toenemende lichamelijke ongeschiktheid van onze kinderen. Zwemleraren luiden de noodklok over de afnemende fitheid en motoriek van kinderen, die nu meer zwemlessen nodig hebben dan ooit tevoren schrijft het AD. Maar waarom zouden de zwembaden moeten opdraaien voor de kosten van deze extra lessen?
Deze situatie is niets minder dan een direct gevolg van de hedendaagse ouderlijke verwennerij die hun kinderen opvoeden als prinsjes en prinsesjes en de luiheid die in onze jeugd wordt gekweekt. Kinderen worden op jonge leeftijd al met een buggy naar het zwembad gebracht, kunnen nauwelijks de kant op klimmen en hangen na één baan zwemmen hijgend aan de lijn dit constateren de badmeesters. Wat is er gebeurd met de Nederlandse jeugd die vroeger buiten speelde, ravotte, en een natuurlijke fitheid ontwikkelde?
De situatie wordt nog verontrustender als we ons realiseren dat bijna 30 procent van de Rotterdamse kinderen in groep 6 al kampt met overgewicht. Dit is een schreeuw om actie, niet alleen van de zwembaden, maar van de hele maatschappij. Onze kinderen mogen niet zo ver afglijden.
Het wordt tijd dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen. De dagen van eindeloos gamen en binnen zitten moeten voorbij zijn. Geef die kinderen een bal, stuur ze naar buiten om te spelen met buurtkinderen. Niet alleen verbetert dit hun fysieke gezondheid, maar het bevordert ook sociale vaardigheden en een gevoel van gemeenschapszin.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Zwembaden zoals het Van Maanenbad en Jan Pott, de zwembadcoördinator, hebben gelijk in het AD: waarom zouden zij moeten betalen voor de extra lessen als gevolg van een probleem dat zijn oorsprong vindt in de huiskamers van deze kinderen? Het is tijd dat we als samenleving in de spiegel kijken en onszelf de vraag stellen: wat doen wij om onze kinderen gezond, fit en actief te houden? De oplossing begint thuis, niet in het zwembad. Sommige ouders moeten niet langer voor hun verantwoordelijkheid weglopen.