Het is een angstaanjagend cijfer: maar liefst 64.000 ondernemers in Nederland hebben nog geen cent betaald van de belastingschuld die ze tijdens de coronapandemie hebben opgebouwd. De vrees is dat deze schuld, die nu al oploopt tot in de miljarden euro's, tot een golf aan faillissementen en bedrijfsbeëindigingen zal leiden. Vanaf vandaag krijgen tienduizenden ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) weer een blauwe envelop van de Belastingdienst op de mat. Daarin staat dat het tijd is om te beginnen met afbetalen van de schuld.
Maar het probleem is dat veel ondernemers deze envelop niet openen. Ze willen de confrontatie met hun financiële situatie niet aangaan en ervaren veel stress en angst. Michiel Hordijk, directeur van adviesbureau Instituut Midden- en Kleinbedrijf (IMK), ziet veel ontkenningsgedrag bij ondernemers. Sommigen vertonen zelfs symptomen die lijken op posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ondernemers bevriezen al bij het zien van de postbode, bijvoorbeeld.
De stress van jarenlang onzekerheid over het voortbestaan van hun bedrijf eist zijn tol van de ondernemers. Ze denken niet meer logisch na en hebben geen overzicht meer over hun financiële situatie. Ze weten wel dat ze een groot probleem hebben en dat het einde nadert als ze niet reageren. Als er in mei geen actie wordt ondernomen, volgt er opnieuw een brief van de Belastingdienst en in juni is het over en uit.
Deze situatie is zorgwekkend, niet alleen voor de betreffende ondernemers maar ook voor de Nederlandse economie. Het
mkb is de motor van de economie en het
faillissement van duizenden bedrijven kan leiden tot een domino-effect dat de hele economie kan destabiliseren. Daarom is het belangrijk dat ondernemers hulp zoeken en openstaan voor ondersteuning.
De coronapandemie heeft de economie hard getroffen en veel ondernemers hebben enorme financiële verliezen geleden. Het is aan de overheid om te zorgen voor een stimuleringsbeleid dat het mkb ondersteunt en beschermt tegen faillissementen. De belastingdienst zou bijvoorbeeld uitstel van betaling kunnen verlenen of betalingsregelingen kunnen treffen om de ondernemers te helpen om hun schulden af te lossen.
Steun DDS op BackMe: alleen
via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende
houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze
zware economische tijden.