Als je bent begonnen met het lezen van dit artikel, dan wil je graag iets aan je verslaving doen. Het idee om te stoppen kan heel eng zijn, maar deze eerste stap is al een overwinning. Nu vraag je je natuurlijk af hoe je het beste kunt afkicken, en wat je kunt verwachten tijdens het proces. In dit artikel lees je enkele tips over wat je vervolgopties zijn. Heel veel succes met deze nieuwe fase.
Het probleem erkennen
De eerste stap om van een verslaving af te komen, is om te erkennen dat er een probleem is. Je bent al aan het lezen van dit artikel begonnen, maar er is meer werk aan de winkel. Het kan heel moeilijk zijn om toe te geven dat je een verslaving hebt. Veel mensen ontkennen dat er iets mis is omdat ze zich schamen, of bang zijn voor de gevolgen van het hardop zeggen. Toch is erkenning noodzakelijk: je kunt pas beginnen met verdere stappen ondernemen als je eerlijk bent, zowel naar jezelf toe als naar de mensen om je heen.
Professionele hulp zoeken
Nadat je het probleem volledig onder ogen bent gekomen, is het tijd om hulp te zoeken. Je hoeft nooit in je eentje af te kicken, er is altijd hulp beschikbaar. Veel professionals, zoals een therapeut die expert is op het gebied van verslaving, kunnen je helpen om het proces zo goed mogelijk te doorlopen. Je kunt ook overwegen om in een gespecialiseerde kliniek te verblijven. Dit kan hier in Nederland, maar ook in andere gebieden van de wereld. Overweeg bijvoorbeeld een
kliniek in Zuid Afrika als je weg wilt uit je oude omgeving. Dat kan helpen, omdat je zo niet in de buurt van je eerdere triggers bent.
Behoud je ondersteuningssysteem
Een groep mensen om je heen die je onvoorwaardelijk steunt kan enorm helpen tijdens het herstellen. Denk hierbij aan je familie, of vrienden met wie je heel close bent. Er zijn echter ook genoeg mensen die helaas geen goed ondersteuningssysteem om zich heen hebben. Als dat zo is, kun je terecht bij een therapiegroep. Dit zijn mensen die allemaal in een vergelijkbare situatie zitten of hebben gezeten. Je ervaringen met zo’n groep delen kan een grote opluchting zijn. De groep kan je een spiegel voorhouden, en ook steun bieden als het wat minder gaat. Het is al eerder gezegd, maar je hoeft je herstel nooit alleen te doen.
Verzin nieuwe routines
Voor veel mensen is hun verslaving het nieuwe normaal geworden. Als je die routine doorbreekt, is het fijn als daar een andere routine voor in de plaats komt. Mensen zijn gewoontedieren, en we hebben dagelijkse rituelen nodig om ons gezond te voelen. Er zijn veel verschillende routines die mensen met een verslaving kunnen helpen. Denk aan lichaamsbeweging, lezen, of iets
creatiefs zoals muziek maken of schilderen. Een routine helpt je ook om je oude triggers te herkennen en te vermijden. Zo kom je minder snel in de verleiding om toch weer te gaan gebruiken. Wees je bewust van jouw triggers, en blijf sterk in je herstel!