De geschiedenis van de stoel zoals wij die nu kennen is hooguit een jaar of honderd oud. Lang daarvoor waren stoelen met bekleding alleen betaalbaar voor de edellieden en de heren van stand. Tegenwoordig zijn zitmeubels van de meest uiteenlopende materialen gemaakt. En hoewel er nog steeds leden van de Tweede Kamer zijn die graag lang op het pluche blijven zitten is dit fluwelen materiaal niet alleen voor de rijken en bewindslieden bereikbaar om op te zitten. Toch kiezen we tegenwoordig liever katoen, kunststof of leer om bij zitmeubels. Trouwens de leden van de tweede kamer zitten in het echt niet op fluweel of pluche.
De term pluche werd waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door CDA-kamerlid Huib Eversdijk in het midden van de jaren tachtig. Het slaat op bewindslieden die hun comfortabele zitje in de kamer niet graag afstaan. De uitdrukking werd daarna in politieke kringen veel gebruikt. Tegenwoordig zitten de bewindslieden op stoelen van glad materiaal in een opvallend blauwe kleur. Of dit leer is, valt op internet echter niet te achterhalen. Wel is bekend dat leer vaak een duurzame kwaliteit heeft en minder snel slijt dan kunststof of katoen van dun geweven stof.
Wat wel duidelijk is dat de stoelen in de Tweede Kamer heel lekker moeten zitten want inmiddels bestaat dit regeringsbolwerk voor een kwart uit eenmansfracties. Dat zijn er met de terugkeer van Gündogan maar liefst twintig geworden. Dat is een record in de vaderlandse geschiedenis van de Tweede kamer. Misschien is het een optie om ´het pluche´ letterlijk wat minder comfortabel te maken of als vertrekbonus een draaifauteuil design mee te geven zodat de afgescheiden Tweede Kamerleden thuis ook lekker kunnen zitten.
Het werk als Tweede Kamerlid moet echter niet als lichtzinnig worden beschouwd. Werkweken van veertig zijn echt uitzondering. Het dubbele of meer is vaak van toepassing. Komen parlementsleden na gedane denkarbeid thuis dan zullen ze graag in een relaxfauteuil of design draaistoel de dag nog eens overdenken. Er zijn echter ook beroepen die een zware lichamelijk tol van werknemers eisen. Te denken valt dan aan beroepen als bouwvakker, boer, stratenmaker, havenarbeider, rioleringsmedewerker, landarbeider of postbezorger. Bij deze beroepen zijn de verschillende ledematen aan bovenmatige slijtage onderhevig. Vooral bij stratenmakers krijgen de knieën krijgen en schouders het zwaar te verduren. Deze groep zal het waarderen als ze ‘s avonds heerlijk in een relaxstoel met een biertje in de hand bij kunnen komen en nog eens in zich opnemen hoeveel meters ze die dag hebben bestraat.
Deze zware beroepen waaronder ook buschauffeurs en bestuurders van vrachtwagens vallen, gaan vaak eerder met pensioen omdat het werk lichamelijk niet meer vol te houden is. Ze moeten leven met de nadelige gevolgen die dit zware werk jarenlang met zich mee heeft gebracht. Voor deze groep zijn sta op stoelen een uitkomst zodat ze hun vaak stramme en stijve ledematen niet overmatig hoeven te belasten. Het is beslist een prettig gevoel als je door zo’n sta op stoel vlot kunt opstaan om de deur open te doen voor je kleinkinderen of de pakketbezorger.