In een beweging die even briljant als berekenend is, heeft Vladimir Poetin het Westen wederom weten te ontregelen. Deze keer door een eis op tafel te leggen die rechtstreeks inspeelt op de diepste wonden en schuldgevoelens van de Europese geschiedenis: de erkenning van de belegering van Leningrad als genocide door nazi-Duitsland. Een meesterlijke zet, die Duitsland en bij uitbreiding het hele Westen in een moreel dilemma dwingt. Terwijl de wereld nog steeds worstelt met de nasleep van de
Tweede Wereldoorlog, brengt
Moskou een van de donkerste hoofdstukken van die periode terug onder de aandacht. De eis voor erkenning van de belegering van Leningrad (het huidige Sint-Petersburg) als genocide is niet alleen een herinnering aan de gruweldaden van het verleden, maar ook een tactisch manoeuvre van Poetin om de Europese geopolitiek te bespelen. Het is een stellingname die slim inspeelt op Duitse schuldgevoelens, terwijl het tegelijk de morele autoriteit van Rusland op het wereldtoneel tracht te versterken.
Poetin gebruikt de geschiedenis als een wapen in zijn arsenaal om verdeeldheid te zaaien binnen Europa en het Westen verder te polariseren. Deze zet, diepe historische wonden openrijtend, heeft het potentieel om de publieke opinie in Duitsland en daarbuiten te beïnvloeden. Tegelijkertijd onderstreept het de meedogenloze vastberadenheid van Poetin om zijn geopolitieke doelstellingen te bereiken, zelfs ten koste van het oprakelen van Europa's donkerste dagen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) DDS en EerlijkEten zijn een ontzettend belangrijke PETITIE begonnen. Waarom? Om ervoor te zorgen dat producenten duidelijk moeten maken op etiketten dat er INSECTEN in hun voedselproducten zitten als dat het geval is. Want momenteel is dat NIET zo. Walgelijk! Je kunt dus per ongeluk meelwormen en andere viezigheden naar binnen werken. Teken onze petitie voor Betrouwbaar Voedsel. In een tijd waarin de relaties tussen Rusland en het Westen al op scherp staan, is deze eis van Poetin meer dan een simpele kwestie van historische rechtvaardigheid; het is een berekende zet in het schaakspel van internationale politiek. Het Westen, nu geconfronteerd met deze provocatie, moet een antwoord vinden dat recht doet aan de historische waarheid, zonder toe te geven aan de verdeel-en-heers tactieken van het Kremlin.