Poetin voegt daad bij het woord: gaskraan naar Polen dicht omdat er niet in roebels wordt betaald

Buitenland26 apr 2022, 19:09
Vorige week vrijdag liep het ultimatum van president Poetin af dat Europa Russische gasleveringen voortaan in roebels dient te betalen. Polen weigerde, net als andere Europese landen, en nu draait Rusland de gaskraan dicht.
Vooralsnog is het onduidelijk of er een verband is tussen het ultimatum en het plotseling dichtdraaien van de gaskraan, maar een andere verklaring is ook niet voorhanden. De Poolse regering heeft aangekondigd vanavond met een verklaring te komen.
Dit besluit treft een groot deel van de Europese gasmarkt, aangezien het om de Yamal-pijpleiding richting Polen gaat, waar 15 procent van het Russische gas naar Europa doorheen vloeit. De Europese gasprijs steeg even met 17 procent tot €107 per terawattuur, meldt De Telegraaf.
Alles wijst erop dat dit een doelbewuste actie vanuit Rusland is en waarschijnlijk moet het worden gezien als een 'tik op de vingers'. Even laten zien dat Rusland de Europese Unie op niet-militair gebied nog best een tik kan uitdelen. Voor Rusland is die klap nog best te incasseren, aangezien de Europese Unie nog altijd dagelijks voor net iets minder dan een miljard euro per dag aan Russisch gas koopt.
Als het daadwerkelijk als een signaal moet worden beschouwd, dan heropent dat de discussie over het betalen voor Russisch gas in roebels, want Rusland zou dan natuurlijk ook andere gaskranen dicht kunnen draaien. Dat lijkt misschien niet zo ernstig nu de zomer eraan komt, maar veel bedrijven zijn nog altijd afhankelijk van gas. De prijzen voor grondstoffen en voedsel zouden dan nog wel eens heel veel verder kunnen stijgen.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
En dat is misschien ook wel de bedoeling van Poetin. Als de prijzen zo enorm stijgen dan ebt het draagvlak voor verdere militaire steun aan Oekraïne natuurlijk weg. Het zou de burgers dan simpelweg te hard in de portemonnee raken en overheden zouden dat effect niet weg kunnen nemen. Aan de andere kant kan het ook gezien worden als een wanhoopsdaad vanuit Rusland omdat ze de oorlog dreigen te verliezen. Dan is het maar de vraag wie de langste adem heeft en dát zou de Europese Unie wel eens kunnen winnen.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten