NEW - EU Commission President on the upcoming elections in Italy, where a right-wing victory is expected: "We will see. If things go in a 'difficult direction' - I have spoken about Hungary and Poland - we have tools."
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, deed een nogal gewaagde uitspraak. Een vraag vanuit het publiek over de Italiaanse verkiezingen, waar een rechtse overwinning wordt verwacht, lokte een nogal ondemocratisch antwoord uit.
Von der Leyen mocht spreken op de Princeton universiteit. Aan het einde van haar verhaal mocht het publiek vragen stellen. Iemand stelde haar de vraag of er zorgen zijn omtrent de verkiezingen in Italië. Daar wordt namelijk een rechtse overwinning verwacht en een aantal van die rechtse politici hebben zich nogal positief uitgelaten over Vladimir Poetin, of hebben er zelfs banden mee. Op zich een doodnormale vraag.
Het antwoord is echter minder 'doodnormaal'. De verkiezing is namelijk op 25 september en zij zegt het volgende:
NEW - EU Commission President on the upcoming elections in Italy, where a right-wing victory is expected: "We will see. If things go in a 'difficult direction' - I have spoken about Hungary and Poland - we have tools."
'Als Italië de kant van Hongarije en Polen opgaat, dan hebben we middelen', zegt ze eigenlijk. Eerder in haar antwoord haalde ze ook nog de verkiezingsuitslag van Zweden aan, omdat rechtse partijen daar ook de verkiezingen hebben gewonnen. Zonder blikken of blozen gooit ze dus alles wat 'rechts' is op één hoop en vergelijkt het met Hongarije en Polen, die het om de haverklap aan de stok hebben met de Europese Unie.
Vergelijk dat eens met een hypothetische situatie in Nederland. Zodra de PVV of FVD de verkiezingen lijken te winnen, dan houdt Von der Leyen, en dus de Europese Commissie, het allemaal goed in de gaten. En nog voor die verkiezingsuitslag er überhaupt is, wijst ze er maar even op dat de Europese Unie 'middelen' heeft, voor als Nederland 'een moeilijke richting' uit dreigt te gaan.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
De uitspraak zelf schuurt al tegen minachting voor de democratie aan. Niet zo gek ook, want niemand heeft op de vrouw gestemd. Maar nog erger is dat ze met zo'n uitspraak een subtiele poging doet om de verkiezingen te beïnvloeden. 'Als ik op een rechtse partij stem die beleid uit wil voeren waar ik achter sta, dan kon mijn land wel eens te maken krijgen met EU-sancties, rechtszaken of het intrekken van subsidies', is de boodschap die de Italiaanse kiezer zal onthouden.