Slecht nieuws voor de oorlogsfetisjisten van D66: De Europese Unie heeft zich uitgesproken voor nauwe samenwerking met de Verenigde Staten om "het bloedvergieten" in Oekraïne te stoppen. Ursula von der Leyen maakte dit duidelijk na overleg met de Amerikaanse speciale gezant voor Oekraïne en Rusland, Keith Kellogg. "Dit is een cruciaal moment," benadrukte Von der Leyen. Ze stelde ook dat de EU zich inzet voor een "rechtvaardige en duurzame vrede die Oekraïne en zijn bevolking rechtmatig verdienen."
Dat moet een bittere pil zijn voor de Rob Jettens en Jan Paternottens van deze wereld. De D66-kliek had het liefst nog wat langer vuur en vlam in Oekraïne gezien, maar het lijkt erop dat het begin van het einde – hopelijk – in zicht is. Hoera!
Uit een schriftelijke verklaring van de Europese Commissie blijkt niet of de EU van plan is een vredesmacht in Oekraïne te stationeren. Wel hamert Von der Leyen op het belang van "sterke veiligheidsgaranties" voor Oekraïne, zodat de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van het land beschermd blijven.
Bovendien benadrukte ze de "cruciale rol" van de EU bij het financieel en militair ondersteunen van Oekraïne. "Financieel en militair heeft Europa meer bijgedragen dan wie dan ook. En we zullen onze inspanningen opvoeren," schreef Von der Leyen op X. Inmiddels heeft Europa €135 miljard aan steun verleend, waarvan €50 miljard in militaire hulp—een bedrag dat vergelijkbaar is met de Amerikaanse bijdrage.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS steunen we ON! van harte. Het OM heeft de aanval ingezet tegen Ongehoord Nederland. Dat kunnen en mogen we niet accepteren. Vecht terug! Hoe? Door nu LID te worden van ON! Voor slechts 10 euro per jaar steun je ON! en zorg je ervoor dat Raisa Blommestijn, Tom de Nooijer en Jonathan Krispijn het kunnen opnemen tegen de Woke-mafketels van het OM! WORD DUS LID!
Von der Leyens uitspraken lijken ook een directe reactie op de kritiek van Donald Trump, die vindt dat Europa te weinig investeert in defensie. Tijdens een spoedtop in Parijs herhaalden Europese leiders, waaronder premier Dick Schoof, dat Oekraïne actief moet deelnemen aan vredesonderhandelingen tussen Rusland en de VS.
Tegelijkertijd is de EU kritisch over een staakt-het-vuren zonder een waterdicht vredesakkoord. Een Europese functionaris waarschuwde dat dit "gevaarlijk" zou zijn, verwijzend naar de mislukte Minsk-akkoorden, die de oorlog in de Donbas-regio sinds 2014 niet wisten te stoppen. Toch onderschrijft de EU het Amerikaanse principe van "peace through strength" en is men bereid Oekraïne stevige veiligheidsgaranties te bieden—mits de Amerikanen hun steun niet laten verslappen.
Europese regeringsleiders maken zich ondertussen zorgen over een scenario waarin Trump en Poetin de Europese veiligheid bespreken zonder dat de EU aan tafel zit. Volgens insiders wil Europa koste wat kost voorkomen dat Oekraïne buiten de onderhandelingen wordt gehouden. De Amerikaanse gezant Kellogg reist op 19 februari naar Oekraïne om verdere diplomatieke en militaire steun te bespreken.