Voor De Dagelijkse Standaard (DDS) schrijft academicus Armand Sag om de dag een rapportage over wat er in Turkije gebeurt. Dat is van groot belang voor ons in Nederland, aangezien Turkije een sleutelpositie vervult in de immigratiestromen van het Midden-Oosten naar Europa, vanwege het simpele feit dat Turkije het tweede leger van de NAVO is, en natuurlijk omdat er veel Nederturken zijn die een band hebben met Turkije. Daarnaast is Turkije een regionale supermacht in het Midden-Oosten. Vandaag in het Turkse nieuws: Turkije wil steun van Erdogans nieuwe beste vriend Mark Rutte in de strijd tegen terrorisme, en de AKP wordt ervan beschuldigt dat de partij een oorlog tegen... kindercreches voert in Istanbul. Rebellen winnen in Syrië
In Syrië is de strijd weer opgelaaid tussen voorstanders van de zittende president Assad en opstandelingen tegen zijn regime. De belangrijke Syrische stad Aleppo is daarbij, zonder al te veel weerstand, ingenomen door de opstandelingen. Volgens het regime van Assad, gezeteld in de Syrische hoofdstad Damascus, heeft het regeringsleger zich uit strategische overwegingen tijdelijk teruggetrokken uit Aleppo en worden er nu voorbereidingen getroffen voor een massale tegenaanval.
Strijd tussen PKK, FSA én Assad
Te midden van deze chaos, proberen de Koerdische terreurgroep PKK en zijn Syrische bondgenoten YPG ook een eigen staat op te richten rondom Aleppo. Het Syrische regeringsleger heeft echter het militaire vliegveld nabij Aleppo weer heroverd op PKK/YPG. Hiermee is de logistieke bevoorrading van de regio dat in handen is van PKK/YPG bemoeilijkt door het Syrische regeringsleger.
Het leger heeft nu de gebieden rondom Tel Rıfat, waar PKK/YPG al sinds 2016 de scepter zwaaien, omsingeld. Volgens berichten is de stad op 1 december 2024 ingenomen door het Vrije Syrische Leger waarbij PKK/YPG zijn verslagen. Het Vrije Syrische Leger ontvangt steun vanuit Turkije, maar ook de Verenigde Staten van Amerika.
Na acht jaar van relatieve rust rondom Aleppo, komt de snelle opmars van de Syrische rebellen als een grote verrassing. Het gaat vooral om groepen met een islamitische grondslag die tegen het regime van Assad zijn. Voor Turkije speelt Aleppo een belangrijke rol vanwege de Turkse minderheid in de regio en het feit dat Aleppo ongeveer 800 jaar lang onderdeel was van het Turkse (Osmaanse) Rijk. Pas in 1918 raakte Turkije de rijke stad kwijt aan, wat later de staat Syrië werd.
Assad wil vluchten
Naar verluidt staat Assad zelf op het punt om, samen met zijn gezin, asiel aan te vragen in Rusland maar dit wordt ontkent door het Syrische regime. Na dertien jaar aan burgeroorlog, lijkt het tij nu eindelijk eens te keren voor de rebellen die gestaag oprukken. Tegelijk zijn er berichten dat ook de legerleiding nu tegen Assad is en zelfs een coup voorbereiden.
Assad zelf zegt in een verklaring dat hij het volste vertrouwen heeft dat hij de overwinning zal behalen. Toch lijkt de steun voor Assad sterk te verminderen. Ondertussen is de tegenaanval ingezet door Assad en zijn regeringsleger.
Aardbevingschande
Turkije
begint met het bouwen van sterke huizen die bestendig zijn tegen
aardbevingen in Anatolië. Het is een reactie op de vernietigende aardbeving van 6 februari 2023 die in Turkije flink heeft huisgehouden. Zeker elf provincies werden vrijwel met de grond gelijk gemaakt door de bevingen.
In de afgelopen twee jaar heeft Turkije zeker 2,6 triljoen Turkse Lira (ongeveer 68,4 miljard euro)
uitgegeven aan de opbouwwerkzaamheden. Toch zijn nog maar 30% van de huizen hersteld. Nu de winter ook nadert, blijken de herstelwerkzaamheden nog meer te vertragen. Dit is slecht nieuws voor de overlevenden van de aardbevingen die nog steeds in containerwoningen en tentjes wonen.
Wetenschappers waarschuwen dat er in Turkije zeker
500 plekken zijn waar aardbevingen van een kracht van 5,5 op de schaal van Richter of hoger, kunnen voorkomen. Twee jaar geleden vonden zeker 53.000 mensen
de dood in Kahramanmaraş toen daar een grote aardbeving plaatsvond. Er moet dus sneller en beter voorbereid worden op aardbevingen in Turkije.
Armand Sağ (Utrecht, 1984) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast studeerde hij Turkologie (minor) en Internationale Betrekkingen (master) aan de Universiteit Utrecht. Hij is momenteel bezig met zijn proefschrift “Historiography and nation-building in modern Turkey” ter verkrijging van de graad van doctor (Ph.D.) terwijl hij werkt als senior onderzoeker bij het Instituut voor Turkse Studies in Utrecht. In dat kader zijn al verscheidene publicaties van zijn hand verschenen: Historie en Meer: Overpeinzingen van een historicus (2011), Omwentelingen in het Midden-Oosten: Perceptie en Gevolgen (2012; als co-auteur), Leergrammatica van het Turkije-Turks: Antwoorden (2013), Nation-building and historiography in modern Turkey: Anatolia, the Balkan and geographical emphasis (2015), Erdoğan: Perceptie, Reflectie, Analyse (2017, als co-auteur) en nog vele andere publicaties.