technology 2500010 1920

Situatie Tarwekamp blijft grimmig: advocaat Gerard Spong doelwit van cyberaanval vanwege verdediging verdachte

Binnenland15 dec , 18:00

Het hele zaakje rond de explosie aan de Tarwekamp in Den Haag stinkt aan alle kanten. Hoewel er inmiddels wat duidelijkheid is gekomen en blijkt dat de aanslag gericht was op een discutabele bruidsmodezaak, lijkt de situatie alsnog verder te escaleren: advocaat Gerard Spong is namelijk het slachtoffer geworden van een gerichte cyberaanval in de vorm van een spambom.

Binnen enkele minuten ontving Spong meer dan 10.000 e-mails, kort nadat hij al een dreigmail had ontvangen. De afzender claimde te handelen namens de bewoners en slachtoffers van de tragische explosie aan de Tarwekamp, waarbij zes mensen omkwamen en vier anderen gewond raakten.

De aanval op Spong volgde nadat hij zich als raadsman had opgeworpen voor een van de verdachte van de explosie. In de eerste e-mail die Spong ontving, werd hij gewaarschuwd dat zijn beslissing om de verdachte te verdedigen gevolgen zou hebben. Kort daarop werd zijn inbox overspoeld met duizenden e-mails. "Het gebeurde allemaal binnen een paar minuten," verklaarde Spong, die sprak van "een soort cyberaanval." De advocaat gaf aan zich bedreigd te voelen en benadrukte dat het de eerste keer was dat zijn computernetwerk op deze manier werd aangevallen.

De explosie aan de Tarwekamp vond plaats op 7 december en had een verwoestende impact op de buurt. Zes mensen, waaronder een gezin bestaande uit vader, moeder en dochter, kwamen om. Vier anderen raakten zwaargewond. Vier mannen, afkomstig uit verschillende plaatsen in Nederland, worden door het Openbaar Ministerie verdacht van brandstichting en het veroorzaken van de explosie. Daarnaast worden ze beschuldigd van het voorbereiden van een andere brand en het in brand steken van een voertuig in de buurt van het getroffen pand.

Spong vertegenwoordigt de 33-jarige verdachte uit Rotterdam, een van de mannen die in voorlopige hechtenis zit. Deze verdachte, samen met de drie anderen, zit in volledige beperkingen, wat betekent dat ze geen contact mogen hebben met de buitenwereld, behalve met hun advocaat.

De dreigmail aan Spong was ondertekend door "bewoners en slachtoffers van de Tarwekamp." Hoewel het onduidelijk is wie de afzender precies is, werd in de mail frustratie geuit over het feit dat Spong "criminelen en moordenaars" verdedigt. De afzender dreigde met consequenties, en de spamaanval lijkt een van die consequenties te zijn.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!

Spong toont begrip voor de emoties in de buurt, maar benadrukt het belang van de rechtsstaat. "Wat er op de Tarwekamp is gebeurd, is verschrikkelijk," zegt Spong. "Maar een van de fundamenten van onze rechtsstaat is dat verdachten op ordentelijke wijze berecht worden. Laat mij mijn werk doen." Hij voegde er wrang aan toe: "Het is ironisch dat de mensen die het hardst om rechtshandhaving schreeuwen, nu zelf de regels overtreden."

Het Openbaar Ministerie heeft de spamaanval en de dreigmail serieus genomen en een onderzoek gestart. Hoewel Spong aangaf vaker bedreigingen te hebben ontvangen, is dit de eerste keer dat hij via een cyberaanval op deze schaal werd belaagd. De advocaat heeft inmiddels contact opgenomen met het OM en hoopt dat de daders snel worden opgespoord.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten