Vandaag hebben we weer een pareltje van een rapport van het RIVM, waaruit blijkt dat Nederland in 2050 op weg is om een land te worden van mensen die meer weg hebben van Michelin-mannetjes dan van fitte atleten. 64 Procent met Overgewicht? Waarom niet een Nationale Obesitasdag vieren?
Het RIVM heeft zojuist een toekomstverkenning
gepubliceerd, en laat ik je vertellen, het is geen rooskleurige foto van een slanke natie. We praten hier over een stijging van overgewicht naar **64 procent** van de bevolking in 2050. Dat is geen kleine toename; dat is een regelrechte epidemie! In 2022 was het al 50 procent, dus we lijken wel op een trein zonder remmen: rechtstreeks naar de XXL-afdeling van de kledingwinkel.
Jongeren: Van Snacks naar Stacks
En waar begint dit alles? Bij onze jeugd, de toekomst van Nederland, die nu al lijkt te trainen voor de Olympische Spelen van Overconsumptie. In 1990 had 'maar' 17 procent van de jongeren tussen de 20 en 29 jaar overgewicht, maar in 2020 was dat al 32 procent. Dat is geen groei, dat is een explosie! Wat betekent dit? Dat we toekomstige generaties niet alleen een hypotheek aanbieden, maar ook een abonnement op de sportschool dat ze hard nodig zullen hebben.
Het RIVM waarschuwt ons dat overgewicht niet iets is waar je zomaar vanaf komt. Het is niet zoals een vervelende verkoudheid die je kwijt bent na een paar dagen. Nee, dit is een levenslange relatie met gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, artrose, diabetes en ja, zelfs kanker. En dat terwijl de overheid druk bezig is met het vergoeden van medicijnen die deze problemen moeten tegengaan. Een beetje als het dichten van een lek in een schip met een theelepeltje, terwijl de oceaan er al in stroomt.
Conclusie: Tijd voor Actie, niet voor Nog een Broodje Bal
Dus, terwijl Nederland zich steeds dieper in de vetpotten werkt, is het misschien tijd om wat meer aan preventie te doen dan aan reparatie. Misschien moeten we niet alleen praten over medicijnen, maar ook over opvoeding, voedingsonderwijs en het aanmoedigen van een actieve levensstijl. Of is dat te veel gevraagd in een land waar gemak en comfort vaak voorrang krijgen boven gezondheid en welzijn?
Het is duidelijk dat we in Nederland de weegschaal moeten laten kantelen naar een gezondere toekomst, anders kijken we in 2050 tegen een natie aan die meer aan de fitness moet doen dan aan het fietsen. En laten we eerlijk zijn, een land vol met fietsende Michelin-mannetjes is niet bepaald het plaatje dat we voor ogen hebben voor Nederland in de toekomst.