PostNL laat opnieuw zien hoe weinig het op heeft met de regio. Vanaf volgende maand worden brievenbussen niet meer ‘s avonds geleegd, behalve op een paar drukke locaties in steden. Kleine dorpen en afgelegen gebieden zijn weer de klos. Terwijl de bewoners daar al vaak te maken hebben met minder voorzieningen en hogere kosten, wordt deze extra klap er ook nog bovenop gegooid. Het is precies dit soort besluiten waar Caroline van der Plas en haar BBB zich kapot aan ergeren: de arrogantie van de Randstad, waar de regio er wéér bij inschiet.
PostNL voert deze wijziging naar eigen zeggen door om de postbezorging betaalbaar te houden. Maurice Unck, directeur MailNL, benadrukt in het AD dat Nederlanders gemiddeld nog maar zes brieven of kaarten per jaar versturen. “Toch moeten we dagelijks ontzettend veel ritten maken,” zegt hij. Maar waarom moet de regio dan altijd opdraaien voor deze besparingen? Het argument van duurzaamheid klinkt nogal wrang als er ondertussen plannen worden gemaakt om subsidies voor binnensteden te verhogen en grote bedrijven buiten schot blijven.
PostNL beweert dat 80% van de Nederlanders binnen 1 kilometer van een ‘late’ brievenbus woont. Maar laten we eerlijk zijn: dat geldt niet voor de mensen in kleine dorpen. Zij hebben straks het nakijken en moeten kilometers rijden om een brief te posten die op tijd aankomt. Voor ouderen of mensen zonder auto is dit een onhaalbare situatie. Zelfs voor prioriteitspost, zoals rouwkaarten, wordt het een extra opgave om op tijd te versturen. Het is een klassieke geval van hoe beleidsmakers en grote bedrijven vergeten dat Nederland niet alleen bestaat uit steden.
BBB-Kamerlid Henk Vermeer laat zien dat de regio zich niet zomaar laat piepelen. Hij noemde de onderhandelingen van PostNL met het kabinet “magistraal, maar schandalig” en vraagt zich af waarom PostNL niet in staat is om een basisdienst als postbezorging fatsoenlijk te organiseren. Caroline van der Plas heeft eerder al opgeroepen om te kijken naar regionale oplossingen voor diensten zoals postbezorging. Waarom zouden gemeenschappen in de regio niet kunnen profiteren van maatwerk, in plaats van steeds de dupe te worden van landelijke besparingen?
Deze hele kwestie is een perfect voorbeeld van Randstedelijke arrogantie. De focus ligt op grote steden, met kleine dorpen als vergeten voetnoot. Terwijl minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken PostNL steunt, lijkt de Tweede Kamer eindelijk kritisch te worden. Maar zal het genoeg zijn om dit soort maatregelen te keren? De Autoriteit Consument & Markt doet momenteel onderzoek, maar dat biedt weinig hoop voor de korte termijn.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
Het beleid van PostNL is symptomatisch voor een bredere trend: de regio betaalt de prijs, terwijl stedelijke gebieden en grote bedrijven worden ontzien. Dit zorgt niet alleen voor praktische ongemakken, maar ook voor een groeiende kloof in Nederland. Hoe lang laten we dit nog gebeuren? PostNL lijkt zijn eigen graf te graven door de regio telkens te negeren. Misschien moeten we toch maar luisteren naar de stem van BBB en de regio écht op de kaart zetten. Want zo doorgaan? Dat is geen optie meer.