Ombudsman geeft Ongehoord Nederland én 'andere omroepen' ervan langs: 'schending journalistieke code NPO'

Binnenland07 jun 2022, 16:06
Uitzendingen van Ongehoord Nederland hebben de Journalistieke Code geschonden die zijn opgesteld door de NPO, zo concludeert de onafhankelijke journalistieke ombudsman van publieke omroepen, Margo Smit in haar onderzoek. De omroep 'schendt onder meer de code op het punt van betrouwbaarheid en draagt bij aan de verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie'.
De ombudsman kondigde in maart aan onderzoek te doen naar Ongehoord Nederland, vanwege een klachtenregen die volgde na de eerste paar uitzendingen van Ongehoord Nieuws en een podcast-aflevering. Die klachten gingen over "onjuiste informatie, desinformatie, gebrek aan onpartijdigheid, en racisme", meldt de NOS.
Wie het onderzoek leest (.pdf) kan haast niet anders dan concluderen dat het allemaal op zich geen ramp is. Vanuit de NPO (of de politiek) zullen ze misschien wel een poging doen om Ongehoord Nederland volledig de nek om te draaien, maar als de redactie de conclusies ter harte neemt dan valt het allemaal wel recht te trekken.
De ombudsman ziet de klacht over racisme als ongegrond en geeft verder ook aan dat er behoorlijk wat ruimte is voor meningen en politieke kleur van de omroep, de programma's en de presentatoren. Waar het haar echter aan schort is het doorvragen bij geuite meningen of wanneer bepaalde informatie als feiten worden gepresenteerd. Sommige uitlatingen worden gewoon klakkeloos voor waar aangenomen, of er wordt niet duidelijk gemaakt dat het om een mening gaat.
Als de mensen van Ongehoord Nederland dus (flink) wat meer vooronderzoek zouden doen en aangeven waar ze (of hun gasten) bepaalde informatie vandaan hebben gehaald, dan is er waarschijnlijk niet zo veel aan de hand. Maar wat de échte 'life-saver' is voor de omroep is het volgende citaat van de ombudsman:
“Ik kan niet één geval, bij één bepaalde omroep veroordelen als het publiek dezelfde dingen signaleert bij andere programma’s, ook al gebeurt het daar dan minder frequent of systematisch. Om die reden raakte dit onderzoek ook journalistieke producties van andere publieke omroepen. Onafhankelijkheid moet merkbaar zijn in de wijze waarop je vragen stelt, aan alle bronnen en gasten: met kennis van zaken, je weegt en duidt, spreekt aantoonbaar onjuiste informatie tegen en laat patronen zien. Dat moet gelden voor alle journalisten, van alle omroepen.”
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Zou de NPO dus een 'frontale aanval' op de omroep inzetten, dan zullen ze ook verbetering moeten laten zien bij de andere omroepen. De partijdigheid van de andere omroepen zou dan moeten worden erkend. Nou, succes daarmee! Maar het beste zou natuurlijk zijn dat Ongehoord Nederland z'n best gaat doen om flink kritischer te worden op wat er tijdens hun programma's wordt gezegd. Kost wat meer tijd en werk, maar is best te doen.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten