Vandaag werd een deal tussen het Europese parlement en EU-lidstaten bekendgemaakt. Even leek het erop dat Brussel ging bepalen dat het minimumloon in Nederland naar 14 euro per uur zou gaan. Het ministerie van Sociale Zaken én werkgevers spreken dat echter tegen.
Vakbonden en linkse rakkers riepen de overwinning al uit en meenden dat het Nederlandse minimumloon naar 14 euro per uur zou moeten. Minister Karien van Gennip zegt echter: "Lidstaten houden zelf de bevoegdheid om keuzes te maken over de hoogte van het minimumloon".
Hoewel de deal nog niet gepubliceerd is, is al wel duidelijk dat het gaat om een Europese richtlijn voor minimumloon. EU-lidstaten zullen een minimumloon in moeten gaan voeren, maar hoe hoog dit moet zijn zal per land (flink) gaan verschillen. De richtlijn dicteert echter dat werknemers rond moeten kunnen komen van het minimumloon, meldt De Telegraaf.
En daar begint dus het gehannes, want dat wordt goochelen met cijfertjes! Ieder kabinet met Rutte aan het roer heeft daar een handje van gehad, net als dat zij de belangen van het bedrijfsleven belangrijker vinden dan dat van de burger. Het enige verschil is straks dat ze dit zullen moeten verantwoorden tegenover Brussel.
We hoeven er dus niet vanuit te gaan dat het Nederlands minimumloon daadwerkelijk naar 14 euro per uur gaat, want Rutte is waarschijnlijk veel te bang dat bedrijven hierdoor weg zullen trekken naar goedkopere EU-lidstaten. Het kabinet en werkgevers zullen anders ook wel gaan dreigen met het idee dat hogere loonkosten moeten worden doorberekend, waardoor alles nog duurder wordt en het effect van de loonsverhoging teniet wordt gedaan.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
En met een lulverhaal over een modelhuishouden, dat in theorie aanspraak kan maken op toeslagen of een belastingkorting, komt het kabinet waarschijnlijk een heel eind. Het Centraal Planbureau laat zich daar makkelijk voor lenen en is de beroerdste niet om bepaalde factoren af te zwakken of in z'n geheel buiten beschouwing te laten. De vraag is straks alleen of Brussel daar doorheen prikt, want de VVD- en D66-stemmer gelooft het allemaal wel.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!