De Nederlandse Staat heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de recente uitspraak van de rechter over de vermindering van het aantal vluchten op Schiphol. Begin april oordeelde de rechter dat de overheid het aantal vliegbewegingen dit jaar niet mag beperken, omdat niet de juiste procedures zijn gevolgd. De overheid had het aantal vluchten willen verminderen om (geluids)overlast te beperken. Het maximale aantal vliegbewegingen zou dit jaar omlaag moeten naar 460.000 en eind 2024 op maximaal 440.000 moeten staan.
Luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, vochten de maatregel aan via een kort geding en kregen gelijk van de rechter. De rechter verwees naar Europese regels die een zorgvuldig proces verlangen. De overheid moet bijvoorbeeld alle belanghebbenden om hun mening vragen. De overheid had deze procedures wel gestart, maar kan dat pas voor 2025 rond krijgen. Hierdoor loopt de vermindering van het aantal vliegbewegingen vertraging op.
Minister Mark Harbers van Infrastructuur wil zich niet zomaar bij de uitspraak neerleggen. Hij stelt dat de uitspraak niet in het belang is van de omwonenden van Schiphol en dat de overheid de procedures zo snel mogelijk zal doorlopen.
Schiphol zelf had enkele dagen voor de uitspraak van de rechtbank in Noord-Holland al aangekondigd het aantal nachtvluchten en vluchten van privéjets binnen twee jaar te verminderen om zo de geluidshinder voor omwonenden te verminderen. Dit scheelt zeker 10.000 nachtvluchten. Ook liet de luchthaven na de uitspraak weten nog steeds te koersen op een verlaging van het aantal vliegbewegingen naar 440.000, ondanks dat de tussenstap van 460.000 door de rechter is afgewezen.