In een tijd waarin de energieprijzen de pan uit rijzen, blijkt de oeroude traditie van houtstoken een onverwachte comeback te maken. Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat maar liefst 30 procent van de 1,2 miljoen Nederlanders met een open haard of kachel deze vaker laat branden schrijft de Telegraaf. De reden? De exorbitante gasprijzen die ons door de strot zijn geduwd dankzij het wanbeleid van onze regering en de geopolitieke spanningen veroorzaakt door de Russische aanval in Oekraïne. Terwijl de elite zich wellicht kan veroorloven om de thermostaat een graadje hoger te zetten zonder zich zorgen te maken over de eindafrekening, wordt de gewone Nederlander gedwongen terug te grijpen op meer traditionele verwarmingsmethoden. De hoge gasprijs, aangegeven door 84 procent van de huishoudens als reden om meer hout te stoken, legt een schrijnende kloof bloot tussen arm en
rijk in ons land. Bijna een derde van de gezinnen met een lager inkomen geeft toe hun woning niet adequaat te kunnen verwarmen op koude dagen.
De ironie wil dat terwijl sommigen minder hout verstoken vanwege klimaatoverwegingen, de noodzaak voor anderen om überhaupt warm te blijven, hen dwingt deze klimaatbewuste keuzes te negeren. Dit is een duidelijk signaal aan de politieke elite dat het beleid rond energievoorziening en klimaatmaatregelen dringend herzien moet worden met oog voor de realiteit van de gewone burger.
Tegelijkertijd is er een groep die minder hout of houtpellets verbruikt, voornamelijk vanwege de klimaatimpact of gezondheidsredenen. Dit toont aan dat er binnen onze samenleving een bewustzijn bestaat over de bredere gevolgen van onze keuzes. Echter, de luxe om milieu boven noodzaak te stellen, is niet voor iedereen weggelegd.
Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met het partijkartel. We exposen die kartelianen elke dag. Vind jij het belangrijk dat we dat doen? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons het kartel elke dag weer te bestrijden! Het stoken van hout, een praktijk zo oud als de mensheid zelf, wordt zo een symbool van de strijd tussen economische overleving en ecologische verantwoordelijkheid. Het is tijd dat de regering deze realiteit onder ogen ziet en beleid implementeert dat zowel de energiearmoede aanpakt als de milieugevolgen van alternatieve verwarmingsmethoden vermindert. Nederlanders verdienen beter dan te moeten kiezen tussen sterven van de kou of het milieu schaden. De houtkachelcrisis is niet alleen een kwestie van persoonlijke keuze, maar een symptoom van een veel groter maatschappelijk falen.