Na al die vervelende stakingsacties van de politie, waarbij het gewone volk weer eens de dupe werd, is er eindelijk een onderhandelaarsakkoord bereikt. Een regeling voor het Vervroegd Uittreden (RVU) is afgesproken, en dat betekent dat de stakingen - voorlopig althans - opgeschort worden. De politiebonden, korpschef Janny Knol en minister David van Weel van Justitie en Veiligheid hebben woensdagavond de handen ineen geslagen om deze deal te sluiten. Eindelijk een eerste stap naar een structurele regeling voor agenten. Hoera!
Vooral politiemedewerkers uit het geboortejaar 1961 hebben reden om een klein feestje te vieren. Voor hen is er nu toch de mogelijkheid om gebruik te maken van de Regeling Vervroegd Uittreden. Deze agenten, die tot nu toe buiten de boot vielen, kunnen maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd stoppen met werken. Ze krijgen een maandelijkse uitkering om de periode tot hun pensioen te overbruggen. Hiermee wil de justitieminister voorkomen dat deze agenten tussen wal en schip vallen, zoals het er eerder uitzag. En dat is maar goed ook, want er moet voor deze groep natuurlijk wél een uitzondering worden gemaakt. Regels zijn er tenslotte om te buigen, toch?
En voor de doorzetters onder ons: agenten uit 1961 die toch besluiten door te werken tot hun AOW-leeftijd krijgen een gratificatie als beloning. Even tussen ons: de vraag is natuurlijk hoeveel van hen dat gaan doen, nu er een uitweg is zonder dat ze nog jaren in die politiewagen hoeven te zitten. Maar goed, het idee is nobel.
De politiebonden laten weten dat ze blij zijn met het akkoord en dat ze hun leden via informatieve bijeenkomsten zullen bijpraten over de inhoud en gevolgen van de regeling. Ondertussen gaan de onderhandelingen door om tot een structurele regeling te komen, want dat hele gedoe rond de RVU is nog lang niet afgerond. Volgens Nine Kooiman, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), is er „een belangrijke stap gezet” en heeft ze respect voor de agenten die zo hard hebben geknokt voor hun vroegpensioen. „Het geeft moed voor de vervolgstappen richting een structurele regeling,” aldus Kooiman in De Telegraaf. Of het allemaal ook daadwerkelijk gaat lukken? We zullen het zien.
Het is goed dat de politie nu wat ademruimte krijgt en dat er aandacht is voor de zware omstandigheden waarin agenten werken. Onvoorspelbaarheid, risico’s en de frontlinie – we horen het vaak genoeg. De afspraak om de duurzame inzetbaarheid van politiemensen te verbeteren is mooi op papier, maar laten we eerlijk zijn: wie gelooft er nou nog dat dit kabinet werkelijk werk maakt van de politiecapaciteit? Voor nu hebben we een tijdelijke pleister op de wond, maar we blijven sceptisch over de structurele maatregelen die ooit (misschien) volgen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
Een belangrijk onderdeel van het akkoord is de beoordeling van de huidige maatregelen voor duurzame inzetbaarheid op effectiviteit. Daarnaast komt er een verkenning naar nieuwe maatregelen, gebaseerd op de nieuwe visie 'Gezond Politiewerk'. Laten we hopen dat dit niet gewoon een nieuwe verzameling lege beloftes is, maar dat agenten werkelijk gezond en duurzaam hun pensioen kunnen halen. Tot die tijd moeten we het doen met tijdelijke afspraken en afgezwakte acties. Voor nu even rust in de tent, maar we blijven kritisch. Dat verdient de politieman - en ook de samenleving.