Effect van de lockdowns beter in beeld: gebruik antidepressiva onder jonge vrouwen met 20% toegenomen

Binnenland12 sep 2022, 16:00
Onderzoek van zorgkenniscentrum Nivel heeft aangetoond dat het aantal jonge vrouwen dat antidepressiva slikt, in de coronatijd fors is toegenomen. Huisartsen schrijven aan deze groep patiënten bijna 20 procent meer geneesmiddelen voor tegen angst en depressie dan twee jaar geleden.
Dat een lockdown nadelige effecten zou hebben op de mentale gezondheid van mensen, was allang duidelijk. Tijdens de eerste lockdown viel het allemaal nog wel mee en was de Nederlandse samenleving misschien wel op haar best. Mensen hielpen elkaar, we gingen 'samen de strijd aan' en het zou toch maar hooguit een paar weken duren.
En toen kwam de tweede lockdown. Geen enkel perspectief over hoe lang het deze keer zou duren. Uit de cijfers bleek zelfs dat het nauwelijks effect had en het zou zomaar eens meer dan een jaar kunnen gaan duren voordat we van het coronavirus af waren.
In die periode steeg het aantal vrouwelijke patiënten met depressieve klachten enorm, meldt de NOS. In de andere leeftijdscategorieën overigens ook, maar niet zó dramatisch als bij de 15 tot en met 24-jarige vrouwen. Let wel, het gaat hier alleen om (zo'n 4.800) patiënten, dus mensen die daadwerkelijk bij de huisarts aanklopten voor hulp. In werkelijkheid is het aantal mensen met klachten dus waarschijnlijk vele malen hoger.
Het gebruik van antidepressiva is na het einde van de lockdowns niet afgenomen. Dat kan met de afbouwperiode te maken te hebben, maar we hoeven met z'n allen ook niet heel gek op te kijken als mensen ze gewoon blijven slikken. Tussen alle crisissen door, wat al reden genoeg is om die pillen te blijven slikken als je mentale gesteldheid zo achteruit is gegaan, dreigt er namelijk misschien wel wéér een lockdown aan te komen. Al voor de zomer heeft onze overheid het over de 'gevreesde' najaarsgolf.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Dit kabinet dreigt een aanzienlijk aantal Nederlanders dus verder de afgrond in te drukken, zogenaamd om de gezondheid van een ander te beschermen. En reken maar dat die groep depressieve patiënten nóg verder toeneemt als er wéér een lockdown aankomt. Zo langzamerhand mogen zij zich wel eens af gaan vragen of het doel de middelen nog heiligt, want het lijkt meer kwaad dan goed te doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten