Gisteravond was het weer zover, de jaarlijkse horrorshow: paasvuren! In het oosten en noorden van het land werd op traditionele wijze massaal hout verbrand. Eerdere jaren zorgden deze vreselijke vuren voor een verslechtering van de luchtkwaliteit. Het is haast niet te geloven, maar ook nu zit er méér fijnstof in de lucht, aldus Joost Wesseling van het RIVM.
"In de metingen zien we met name in provincies als Groningen, Drenthe en Overijssel dat de fijnstofconcentraties een stuk hoger zijn geworden sinds gisterenavond. Je moet denken aan zo'n 100 microgram, wat gelijk staat aan zo'n 7 à 8 keer het jaargemiddelde," aldus Wesseling tegen Radio 1. Natuurlijk is het belangrijk om het jaarlijkse paasritueel aan de schandpaal te nagelen, want zo'n kortstondige verhoging van fijnstofconcentraties is natuurlijk het einde van de wereld.
Gelukkig is de fijnstofconcentratie minder groot dan in voorgaande jaren. "Toen zagen we het ook vanuit Duitsland komen, nu staat de wind gunstiger en is dat niet aan de orde. Ook blijft de fijnstof door de niet harde wind beperkt tot de noordoostelijke provincies." Laten we vooral de wind bedanken voor het beschermen van onze tere longen tegen dit afschuwelijke paasgebeuren.
Fijnstof komt vrij bij het verbranden van hout, wat met Pasen op grote schaal gebeurt. Tja, want we weten natuurlijk allemaal dat we vroeger nooit hout verbrandden om ons te verwarmen of voor andere doeleinden.
"Als het hout verontreinigd is geweest, komt er meer fijnstof vrij. Als het al een keer gebeitst of geschilderd is geweest, bijvoorbeeld. Veel van die stapels paashout bestaan uit snoeihout, dat is goed. Hoe minder verf erin zit, hoe beter!" zegt de RIVM-man tegen de NPO.
Laten we hopen dat de paashaas volgend jaar alleen maar snoeihout meebrengt, zodat we allemaal zonder schuldgevoel kunnen genieten van deze eeuwenoude traditie... en laten we daarnaast hopen dat de enorme schade die deze traditie mensen blijkbaar berokkend vanaf nu minder wordt. Kuch.