Het was een heftige tijd waar geen einde aan leek te komen. Na de lockdowns was er de dreiging van een derde wereldoorlog. En alsof dat niet genoeg was, stegen ook de inflatie en prijzen van huizen. Maar met een stijging in het aanbod en een vermindering in het bezichtigen en overbieden, lijken er tekenen van afkoeling te komen.
Mensen blijven altijd wel verhuizen, of het nu crisis is of niet, maar is dit nog wel voor iedereen mogelijk? Nu de huurprijzen steeds verder oplopen, is er steeds meer aandacht, vooral onder jongeren, voor een koophuis. Het woningtekort in Nederland bedraagt, volgens de atlas voor gemeenten1, circa 5 procent, zo’n 390.000, van het totaal aantal woningen. De gemeenten waar dit het meest zichtbaar is zijn Amsterdam en Amstelveen, met 150 kandidaten voor elke 100 beschikbare woningen. Een goede makelaar in Amsterdam is dan ook nodig om het meeste uit het kopen, of verkopen, van een woning te halen.
Neerwaartse trend?
Het feit dat de huizenprijzen minder hard stijgen dan de voorgaande maanden laat zien dat de trend enigszins afremt. Makelaars zien niet alleen een stijging in het aanbod, maar ook een vermindering in het overbieden. Dit geeft kopers meer kans om succesvol op een woning te bieden. Doordat ook de bezichtigingen dalen, zal er in de toekomst wellicht meer ruimte liggen voor starters in Nederland om een woning te vinden.
Maar wat als je een huis juist wilt verkopen in deze markt? Neem bijvoorbeeld Amsterdam, de gemeente met het grootste woningtekort. Door stijgende huurprijzen is het mogelijk om met behulp van een makelaar snel een koper te vinden. Het is nog altijd een competitieve markt en dus is het nog altijd mogelijk om je woning voor veel geld te verkopen.
Hoe zit het met overbieden?
In vergelijking tot januari van 2022 is de hypotheekrente met bijna 2% gestegen waardoor huizenkopers minder kunnen lenen. Dit zorgt ervoor dat het overbieden aanzienlijk minder wordt dan de afgelopen periode. Dit betekent overigens niet dat de huizen er goedkoper op worden, of dat het kopen van een woning ineens vele malen makkelijker is.
Vooral jonge kopers hebben vaak een steuntje in de rug nodig om een huis te kunnen kopen. Er moeten extra mogelijkheden komen om in te stromen of doorstroming te stimuleren. De doorstroming wordt op dit moment veelal gestokt doordat ouderen er steeds vaker kiezen om thuis te blijven wonen. Vaak hebben nieuwe woningen niet de aspecten waar ouderen belang aan hechten.
Sinds de huizenmarkt een dieptepunt in juni 2013 bereikte, zijn de prijzen anno 2022 praktisch verdubbeld. Deze stijgende trend lijkt nu enigszins af te nemen. Het huizentekort en de kosten van een woning zijn nog altijd een groot probleem voor veel woningzoekenden, maar vooralsnog lijkt er wat meer ademruimte te komen. Zolang investeerders vrij spel krijgen in de huizenmarkt en er geen aandacht komt voor sociale woningen, zal het voor velen echter minder rooskleurig zijn.