Vanaf 2027 stopt de vervuilende Amercentrale met het leveren van warmte aan Ennatuurlijk. Zo laat het energiebedrijf weten aan haar klanten. Maar “er verandert voor de klant niets”.
De gemeente Breda wil een duurzaam alternatief voor aardgas, dit in het verlengde van de doelstelling om in 2044 CO2-neutraal te zijn. De stadsverwarming levert nu aan zo’n 20.000 huishoudens in Breda. Ennatuurlijk is de eigenaar van dit warmtenet en heeft dus een monopoly-positie als het gaat om het leveren van energie in de Brabantse gemeente.
Voormalig officier van Justitie Greetje Bos is in Breda in de vorige raadsperiode als wethouder verantwoordelijk geweest voor deze verandering. Ondanks de bezwaren vanuit bewoners en de lokale politiek is het er als nog doorheen gedrukt met als gevolg dat de kans bestaat dat er over een aantal jaar een energie probleem is in de gemeente Breda. Tel uit je winst!
Daar komt dan ook nog eens bij dat het helemaal niet zo schoon is als dat gezegd wordt. De Amercentrale draait momenteel voor het grootste deel op biomassa en een enkel percentage aan steenkool. Vanaf 2025 is stoken van steenkool ook verboden. De landelijke overheid trekt tot 2027 nog de subsidie-portemonnee, daarna houdt het op.
De beloftes van Ennatuurlijk om mensen ook na 2027 nog energie te leveren is erg tricky. Zij hebben een leveringsplicht maar omdat ze als enige een monopoly-positie hebben is het nog maar de vraag in hoeverre ze die beloftes waar kunnen maken. Mocht dat niet het geval zijn, ja..
De reactie van Ennatuurlijk is als volgt: “Voor jou als klant verandert er niks, alleen de bron waar de warmte vandaan komt gaat in de toekomst mogelijk veranderen”, aldus Ennatuurlijk. “In ieder geval tot 2027 is deze warmte afkomstig van de Amercentrale. Voor daarna zijn er verschillende duurzame warmtebronnen in beeld die we parallel aan elkaar ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld aardwarmte en/of industriële warmte uit de omgeving Moerdijk. Aanvullend zijn er kleinere duurzame bronnen waaraan gewerkt wordt. Zo wordt momenteel de haalbaarheid van een energiehub in Breda onderzocht.”
Met andere woorden: we moeten het nog even gaan bekijken, we zien wel, komt wel goed. Des te meer een reden om nóóit mensen in een functie te laten plaatsnemen die 0,0 dossierkennis hebben.