Burgemeesters in Nederland zijn blij met de aangekondigde versoepelingen omtrent de coronamaategelen. Maar er is ook kritiek. Een verruiming van de openingstijden voor de horeca zal alleen maar chaotische taferelen in de steden opleveren, zo vrezen zij. Daarom pleiten meerdere burgemeesters om de verplichte sluitingstijd voor horeca ook overboord te gooien. Zoals aangekondigd zal zorgminister Ernst Kuipers vanavond tijdens een persconferentie
nieuwe versoepelingen aankondigen. Vanaf 25 februari vervalt de mondkapjesplicht, de anderhalve meter afstand en het coronatoegangsbewijs.
Ook de horeca krijgt iets meer lucht. Zo mogen zij vanaf eind februari openblijven tot 01.00 uur ´s nachts. Dat is nu nog 22.00 uur ´s avonds. Maar volgens meerdere burgemeesters zal deze versoepeling alleen maar extra problemen opleveren. Daarom pleiten zij ervoor dat de horeca vanaf 25 februari weer terug gaat naar het ´oude normaal´. Oftewel: Weg met de restrictie op de sluitingstijd voor horeca.
´Samenklonteren op straat´
Een sluitingstijd net na middernacht zorgt ervoor dat mensen massaal om die tijd naar buiten stromen en zij op straat gaan samenklonteren, aldus burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer tegenover
De Telegraaf. Burgemeesters willen dat zaken langer mogen openblijven. Schuurmans: "Vooral voor de clubs en de nachtcafés zou dat mooi zijn."
Daar heeft Schuurmans natuurlijk een punt. Want als alle horeca tegelijkertijd om 01.00 uur ´s nachts de deuren sluit, zal de drukte op straat toenemen. En grote drukte plus veel alcohol en drugs in het spel gaat de politie en handhaving natuurlijk weer overuren kosten. Daarom is het beter om de sluitingstijd aan de horeca zelf over te laten. Zo kunnen kroegen, theaters, bioscopen en clubs weer zelf bepalen wanneer ze het laatste rondje schenken aan hun gasten.
Burgemeester
Sybrand Buma van Leeuwarden heeft echter wel begrip voor de sluitingstijd die het kabinet voorlopig wil blijven handhaven. "Ik kan mij voorstellen dat de sluitingstijd nu nog nodig is. Dit is een tussenfase. Hoe sneller we weer naar normaal gaan, hoe beter", aldus Buma.
"Er zit momenteel enorm veel spanning in de samenleving", verklaart burgemeester
Jan van Zanen van Den Haag. Daarom pleit hij evenals Schuurmans voor het opheffen van de sluitingstijd voor de horeca. "Ik hoop dat in maart alles is genormaliseerd en dat dit het einde is van een donkere periode", voegt burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht daar nog aan toe.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven! Als we dan toch bezig zijn met versoepelen, dan is het het beste om de drukte op straat te spreiden. Dat houdt simpelweg in: Gooi het nachtleven weer volledig open, ontketen de horeca helemaal van het slot en maak van het ´oude normaal´ weer het ´huidige normaal´. Voor altijd.