1. Home
  2. Kwaadaardig IND publiceert gegevens uitgeprocedeerd homostel, en stuurt ze vervolgens terug naar homohatend land

Kwaadaardig IND publiceert gegevens uitgeprocedeerd homostel, en stuurt ze vervolgens terug naar homohatend land

Geen categorie03 jan 2021, 18:00
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft een blunder van jewelste gemaakt. Een homostel dat gevlucht is uit Trinidad en Tobago is door een publicatie van een IND-magazine in de problemen geraakt: het stel is met naam en toedracht genoemd, maar pijnlijk genoeg afgewezen voor asiel. De twee mannen moeten nu terug naar het land van herkomst, ondanks dat dit gebied niet bekendstaat om de homotolerantie.
De IND staat bekend om haar lange wachtrijen en oplopende problemen, maar deze week ovetrof deze overheidsorganisatie zichzelf toch wel weer met de moeder aller pijnlijke fouten. Een homoseksueel stel is van mening ‒ nu hun asielaanvraag definitief is afgewezen ‒ dat ze extra gevaar lopen als ze terug moeten naar Trinidad en Tobago:

"We werden door het COA benaderd voor het stuk. We dachten dat het geanonimiseerd zou verschijnen, of dat we in ieder geval onherkenbaar gemaakt zouden worden."

In het bedrijfsjournalistieke blad VreemdelingenVisie verschenen de twee mannen met naam en toenaam, en klonken er veel complimenten aan Nederland en de asielinstanties vanwege hun homotolerantie. Dat mocht niet baten: de asielaanvraag van de twee is afgewezen, omdat Trinidad en Tobago als veilig land wordt gezien. Sinds 2018 is het homohuwelijk legaal in het land. Maar van acceptatie kan men nog nauwelijks spreken volgens het stel, en dus lopen hun levens ernstig gevaar als zij op het vliegtuig worden gezet.
Het is een pijnlijke blunder van de IND, die dit jaar al vaak genoeg negatief in het nieuws is gekomen. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol belooft keer op keer verbetering bij de instantie, maar daar is nog steeds vrij weinig van te merken.
En nu wordt er wéér een onvergeeflijke fout gemaakt. Gaat er daar ooit nog iemand verantwoordelijkheid nemen voor alle blunders, of mogen overheidsinstanties gewoon straffeloos mensen in spreekwoordelijke ketels met kokende olie gooien?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten