Het mocht dan wel niet zo heten, de rationalisatie van Natura2000-gebieden, maar het voorstel van senator Henk Otten (GO) om de natuurgebieden te herdefiniëren is door Carola Schouten alsnog geadopteerd. De minister van Landbouw & Visserij wil de Natura2000-gebieden 'waar nodig herdefiniëren', dat blijkt uit communicatie afkomstig vanuit het ministerie. Maar wat formuleren de ambtenaren vaag, doen ze dat expres!?
Momenteel zijn er volgens critici teveel natuurgebieden gedefinieerd met het Europese Natura2000-label. Omdat er zoveel natuurgebieden zijn met dit label wordt het vergunningsproces te complex vanwege het feit dat er altijd wel érgens stikstof neerslaat op een klein natuurgebiedje. Om te voorkomen dat de problemen aangaande stikstof onhoudbaar worden is het voorstel van senator Otten om de gebieden opnieuw in te delen helemaal niet zo slecht. Het kabinet lijkt het idee nu ook te omarmen nadat CDA en VVD vorige week nog tegen stemden in de Eerste Kamer:
Goed om te zien dat het kabinet #Rutte nu toch de aangereikte oplossing voor de #stikstofcrisis die #GO voorstelde in de #motieOtten (waar VVD en CDA nog tegen stemden in EK op 5 nov.) heeft overgenomen in de nieuwe #stikstof plannen die zojuist werden gepresenteerd. #100km pic.twitter.com/3rRIyGqHWK
— Henk Otten (@hendrikotten3) 13 november 2019
Dat het echt zo ver is dat zelfs de coalitiepartijen het idee van Otten omarmen blijkt uit de 'vage' communicatie vanuit het ministerie. Zo laat het ministerie van Landbouw en Visserij weten aangaande dat het idee 'in overweging wordt genomen', maar wat een dramatisch taalgebruik produceren ze daar bij het ministerie. Stuitend:
"Het Rijk zet samen met de provincies in op een robuust en realistisch natuurbeleid. Maar ook wordt gekeken naar de status van met name enkele kleine natuurgebieden. Zo kan het zijn dat deze gebieden ook na herstelmaatregelen kwalitatief ‘zwak’ blijven. Het kabinet gaat hierover met de Europese Commissie in gesprek. Ook beziet het kabinet de mogelijkheden voor het samenvoegen en herindelen van natuurgebieden."
Het is goed om te zien dat het ministerie het plan van Otten omarmt, maar zoals u ziet communiceren ze bijzonder vaag. Er staan enorm veel bijwoorden en 'afzwakkende woorden' in de tekst. De tekst vanuit het ministerie had ook op deze manier gekund:
"Er wordt gekeken naar de status van de natuurgebieden. Zo kan het zijn dat deze gebieden na herstelmaatregelen kwalitatief ‘zwak’ blijven. Het kabinet gaat hierover met de Europese Commissie in gesprek. Ook onderzoekt het kabinet de mogelijkheden voor het samenvoegen en herindelen van natuurgebieden."
Maar goed, laten we niet blijven hangen in de gebrekkige formuleringen vanuit het ministerie. Waar het uiteindelijk om draait is dat de stikstofcrisis zo spoedig mogelijk wordt opgelost en daarom is het in ieder geval fijn dat het ministerie het voorstel van de Motie Otten overweegt.