3 november 2020 is het zo ver: de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Dat Donald J. Trump zal worden herkozen lijkt steeds waarschijnlijker, doordat het één van de meest succesvolle en controversiële presidentschappen ooit is gebleken. Van vermeende Russische inmenging tot het vernietigen van (de leider van) ISIS. Waarom komt een tweede termijn steeds dichterbij voor de 73-jarige president? Economie
Ten eerste zijn succesvolle economische beleid: het schrappen van reguleringen die resulteerden in een hogere werkloosheid en het historische verlagen van de federale inkomstenbelasting voor vermogende en middenklasse Amerikanen, wat leidde tot de grootste economische boom ooit in de Verenigde Staten. De effecten spreken voor zich: in oktober is er een toename geconstateerd van 128.000 banen, terwijl de marktverwachting een toename van 75.000 banen was. Sinds de dag dat Obama plaatsmaakte voor Trump zijn er meer dan 6 miljoen banen toegevoegd aan de Amerikaanse economie.
Werkloosheid onder minderheden
De werkloosheid onder Afro-Amerikanen, Aziatische Amerikanen en latino’s is op het laagste niveau ooit en het mediaan inkomen van huishoudens is met 2,3 procent toegenomen (gecorrigeerd voor inflatie). Onder Democratisch gezag zou de economie zijn vernietigd door extremistische voorstellen, zoals een genationaliseerde zorg, enorme inkomsten/vermogensbelastingen op de welgestelde Amerikanen en het gratis maken van al het onderwijs. Zelfs het idee om Amerikanen maandelijks gratis duizend dollar uit te keren wint inmiddels populariteit in de hedendaagse socialistische partij.
Immigratie
Ook op het beladen terrein van immigratie is Trump veruit de populairste in de meeste staten. Illegale immigratie, die de VS jaarlijks miljarden kost, is onder het presidentschap van
Donald Trump enorm teruggedrongen. Het aantal immigranten dat de zuidelijke grens illegaal oversteekt is in een half jaar tijd meer dan gehalveerd door de bouw van de muur, wat leidt tot minder kosten, minder criminaliteit en een veiliger gevoel onder Amerikanen.
Supreme court
Naast deze tijdelijke doch indrukwekkende prestaties heeft de Amerikaanse president ook een lange termijn stempel gedrukt door twee conservatieve hooggerechtshofrechters te benoemen, die onder andere mogelijk het recht op abortus kunnen schrappen of aantasten. Tegenwoordig valt dat onder het 14e amendement van de Amerikaanse grondwet, zo besloot het Hooggerechtshof in 1973, maar wat betreft Republikeinen kan die uitspraak zo verworpen worden.
Baghdadi
Ten slotte is de dood van de ISIS-leider,
Abu Bakr al-Baghdadi, een enorme zege in de strijd tegen de terreur. Toen in 2011 onder leiding van Barack Obama het brein achter de aanslagen van
9/11, Osama Bin Laden, werd uitgeschakeld steeg het percentage van mensen die zijn presidentschap als positief beschouwden significant.
Met dat meegenomen in 2020, het feit dat de economie en immigratie de prioriteit hebben in verkiezingstijd, is Donald Trump nog lang niet afschreven voor een tweede termijn. De Amerikanen zouden wel gek moeten zijn om voor radicale verandering te gaan, en niet voor een economisch stabiele koers die al is en nu verder wordt uitgezet door Donald J. Trump.